Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OnkologOnkologia – dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób nowotworowych. W zależności od rodzaju nowotworu, jego usytuowania, stopnia zaawansowania współczesna onkologia leczy za pomocą farmakologii, radioterapii i chirurgii onkologicznej.
Regulamin działu
Niniejszy dział forum skierowany jest do chorych, którzy leczą się w poradniach onkologicznych, a także ich rodzin. Mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką. Dzieląc się doświadczeniem z innymi, biorąc aktywny udział w toczących się dyskusjach, uzyskasz pomoc i wsparcie. Znajdziesz tu wskazówki dotyczące interpretacji wyników badań i diagnoz chorób nowotworowych. Możesz przyłączyć się do rozmowy na tematy związane z onkologią oraz leczeniem nowotworów. Czy istnieją skuteczne metody zapobiegania chorobom nowotworowym? Jak wygląda w tym przypadku profilaktyka? Skonsultuj się z użytkownikami forum, zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Jak przygotować się do chemioterapii, radioterapii oraz zabiegu onkologicznego? Czym te metody zwalczania komórek rakowych różnią się między sobą? Jakie są wskazania do ich stosowania? Jeżeli chciałbyś poznać odpowiedzi na te i inne pytania odwiedź dział „Onkolog” i skonsultuj się z osobami, które posiadają w tym zakresie niezbędną wiedzę.
Zależy jaki to nowotwór jak wspomniał wcześniej Vieri chemioterapia często nie daje zamierzonego efektu, raczej stosują radioterapię. A jeśli chodzi o jakiś tam cudowny lek? Nie ma czegoś takiego, zależy jaki to nowotwór przede wszystkim.
mam już więcej informacji, co prawda niewiele, ale jednak. Są dwa przerzuty w głowie (nie wiem dalej jaki rodzaj guzów), z jednego było krwawienie, dzięki Bogu ustało. W warszawie na Wawelskiej odmówiono leczenia, natomiast Ursynów podjął się. W tej chwili szwagierka dostaje serię 10 naświetleń. Guz (chyba jeden, nie wiem dokładnie) się zmniejsza. Po naświetlaniach ma dostać chemię do wyboru: przez oczy (utrata wzroku), przez uszy (utrata słuchu). Staram się o konsultację u pewnego profesora. Niestety w prywatnych klinikach w których przyjmuje terminy dopiero na październik, postawiłam na nogi wszystkich moich znajomych i może uda się załatwić konsultację w szpitalu w którym pracuje tenże prof. Ważne, że zaczęli coś działać i że nie stoimy w miejscu. Mam nadzieję, że profesor zaleci jej leczenie jakimiś dodatkowymi płatnymi środkami, aby leczenie było skuteczniejsze! Dziękuję za odpowiedzi. Może ktoś coś słyszał na temat tego leczenia, czy chociaż skuteczne?
Jeżeli guz zmniejsza się po zastosowaniu radioterapii to dobry znak. Leczenie daje efekt. Jeśli możesz napisz mi na priv lub maila: frantic10@onet.eu jaki to profesor i gdzie pracuje. Podejrzewam że wiem o kogo chodzi.
To diametralnie zmienia postać rzeczy. To nie nowotwór w popularnym rozumieniu głowy (nowotwór mózgu - glejak) ale umiejscowiony w mózgu nowotwór przerzutowy. Generalnie leczenie napromienianiem wydaje się być prawidłowym i co więcej skutecznym. Warto byłoby znaleźć punkt wyjścia, to może otworzyć drogę przed pewnymi opcjami terapeutycznymi. Chemioterapia przez oczy albo uszy brzmi jak bajka, leczenie płatne generalnie w Polsce nie jest dostępne.
A jednak to nie bajka, jest to darmowe leczenie stosowane w naszym warszawskim szpitalu na Roentgena. Z tego co zdążyłam się już zorientować co najmniej jakiś czas ta metoda jest już stosowana. Niestety, metoda jest b. drastyczna, bo tracimy wzrok, albo słuch w zależności od wyboru. Większość pacjentek wybiera metodę przez uszy. W przyszłym tygodniu będę na ten temat więcej wiedziała, bo szwagierka kończy świecenia i będzie podejmowane dalsze leczenie.