od pewnego czasu zaczela interesowac mnie medycyna. jestem jeszcze wlasciwie dzieckiem chodze dopiero do gimnazjum ale zaczynam myslec o liceum medycznym i studiach. czy moglibyscie powiedziec mi np. na co zaczac zwracac uwage (np. konkretne zagadnienia) czy zaczac sie porzadnie uczyc z pewnych przedmiotow, dokupic jakies dobre ksiazki, zaczac nauke jezyka lacinskiego potrzebnego w zawodzie lekarza i inne pozyteczne rady. z góry bardzo dziękuję ;))
Liceum medyczne jest niepotrzebne, najlepiej skonczyc liceum ogolnoksztalcące. Daje to zdecydowanie największe szanse na dobre opanowanie potrzebnej wiedzy. Nalezy się przykladac do nauki biologii, chemii i fizyki, bo od wyniku matury z tych przedmiotow zależy przyjęcie na studia medyczne ( choc slyszalam ze niektore uczelnie będą brac pod uwage matematykę? - trzeba sie dowiedziec). Oprócz samodzielnej nauki dobrze jest pójsc na kursy przygotowujące do matury na poziomie rozszerzonym z tych przedmiotow. Łaciny zdążysz sie nauczyc na studiach, nie musisz teraz sie nią zajmowac.
Z pewnoscia zwykle liceum ogolnoksztalcace bedzie lepsze, tu mozesz wybrac odpowiedni profil. A poza tym decyzja o wybranym kierunku studiow moze sie jeszcze zmienic, wiec lepiej uczyc sie dobrze ze wszystkich przedmiotow :)