Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Dzieńdobry. Od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem. Mianowicie mam wrażenie że coś siedzi mi głęboko w gardle. Utrudnia mi to spożywanie posiłków i boję się że część pokarmu może mi się tam zatrzymać. Nie wiem czy możliwe jest by coś tam się zaklinowało i powodowało to wszystko, ale mam po prostu wrażenie że mój przełyk jest w tamtym miejscu węższy. Wiadomo mi o tym że badanie można przeprowadzić metodą gastroskopii, słyszałem jednak złe opinie na jej temat i szczerze mówiąc trochę się jej boję. Dlatego chciałęm spytać, czy istnieje jakiś inny sposób na zbadanie tego co znajduje się w moim przełyku? Czy można to zrobić metodą USG, lub jakimiś innymi skutecznymi, czy też jedyną słuszną jest gastroskopia? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Jeśli faktycznie cos utkwiło w przełyku na zdjeciu rentgenowskim powinno to wyjść. Nie ma sie co bać gastroskopii, ja miałam ją niedawno robioną, zazwyczaj lekarze dają jakiś lek uspokajający, po którym wielu pacjentów zasypia podczas badania. U mnie badanie trwało około 10- 15 minut. Pozdrawiam