Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Mam peknieta strzalke w dwoch miejscach. No lekarz mi zalozyl gips powiedzial ze to nie takie straszne ze po zdjeciu gipsu bede musiala troche chodzic o kulach ale ze nie bedzie trwalego urazu. Gips mam zalozony na cztery tygodnie. I tu mam pytanie. czy nie dalony sie tego gipsu zdjac wczesniej? Juz po dwoch, trzech tygodniach. Mam problem bo wyprowadzam sie z domu do akademika na studia i martwie sie, ze sobie z tym gipsem, w ogole nie poradze. Dodam, ze naprawde moglabym uwazac na ta noge tylko chodzi mi o same zdjecie tego gipsu.
Witam. Odradzam zdjęcie przedwcześnie gipsu. Unieruchomienie jest konieczne, a 4 tyg to minimum. Prosze w żadnym wypadku nie zdejmować przedwcześnie gipsu. Pozdrawiam. Życze zdrowia i wytrwałości.
Dziekuje za odpowiedz, mam nadzieje ze jakos to przezyje. Zreszta tylko dwa tygodnie bym miala ten gips w tym akademiku. I jeszcze jedno... jak dlugo potem bede musiala chodzic o kulach> Jak dlugo kosc sie zrasta po peknieciu? Lekarz mi powiedzial ze z kulami nie bede sie mogla rozstac az do Bozego Narodzenia. Naprawde tak dlugo bede miala niepelnosprawna ta noge?
Witam. Niestety trudno jest mi odpowiedzieć na to pytanie,ponieważ nie widziałam złamania. Zrost następuję własnie przez okres 4-6 tyg właśnie gips powinien być od 4-6 tyg. Później po tych minimum 4 tyg powinno zostać wykonane zdjecie kontrolne. Lekarz przesadził z tymi kulami do Bożego Narodzenia,choć ja osobiście nie widziałam zdjęcia. Z resztą przez jakiś czas bedziesz musiała chodzić o kulach i ćwiczyć nogę, bo napewno będą zaniki mięśni i dla wzmocnienia siły mięśniowej potrzebne bedą ćw. Pozdrawiam.
Sa dwa lekkie pekniecia strzalki tuz nad kostka. Mnie tylko chodzi zeby ten gips zdjac:( ale jestem dobrej mysli. Na szczescie ta noga w ogole mnie nie boli to chyba dobrze sie zrasta:) Jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi i rady.
witam.mam pytanie .Mojemu tacie spuchło kolano lekarz ściągnął z niego plyn i powiedział że tam jest jakaś narośl .Co to takiego jest.Proszę o odpowiedź.
Witam serdecznie. Niestety trudno stwierdzić jaka to narośl,bo jest ich wiele rodzai. Może to być narośl chrzęstno-kostna, ganglion itp. Trudno to stwierdzić bez badania. Pozdrawiam. Życzę tacie dużo zdrowia.
witam, to znowu ja ;) noga sie goi, na zdjeciach w ogole nie widac ze kiedykolwiek była zlamana. zostalo mi tydzien do zdjecia gipsu. Gdy dzis bylam u lekarza na kontroli strasznie mnie skrzyczal :-P ze na niej staje. a ona mnie w ogole nie boli no i zaczelam na nia przystawac. sprawa taka ze chodze ostro na uczelnie :mrgreen: i niestety nie daje rady na niej doskoczyc na jednej nodze. jesli ona mnie w ogole nie boli to czy moge na nia delikatnie przystawac? Czy rzeczywiscie musze ja miec ciagle w powietrzu? mam juz dosc :(
Witam serdecznie. Trzeba na nią uważać, ale skoro zostało około tygodnia do zdjęcia gipsu to można na niej delikatnie, ale delikatnie i przy chodzeniu o dwóch kulach. Po zdjęciu może się okazać,że bedzie boleć, ponieważ bedzie zanik mięśni. Ale myslę,że bedzie ok. Pozdrawiam. Życzę zdrowia.
Witajcie, wróciłam od ortopedy (a propos, nie ma na forum takiej specjalności, może warto założyć?) z diagnozą Zmiana torbielowata kości udowej. Na rtg widać nad kolanem takie kółko, które radiolog nazwał rorzedzeniem struktury kostnej. Ortopeda kazał mi zgłosić sie na zabieg, w którym zobaczy to wewnątrz. Co mnie czeka i jak długo?
Mam pytanie do Chirurga- Ortopedy. 4 lata temu przeszłam operację cysty beckera. Od miesiąca ponownie wróciły dolegliwości kolana, takie same jak przed operacją. Byłam u lekarza, który wykonał usg dołu podkolanowego i stwierdził, że cysta znów odnowiła się i musze poddać się kolejnej operacji:(czy ta kolejna operacja znów jest niezbędna? czy nie ma innych metod leczenia tej dolegliwości?co moze sie stać jesli nie zgodzę sie na powtórną operację, chodzi mi o powikłania itp...Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)
Witam serdecznie. Odpowiedź dla Magdaleny M. Zapewne twojemu ortopedzie chodziło o zabieg ARTROSKOPI-jest to wziernikowanie stawu. Polega on na tym,ze robi się dwa otwory w stawie i przez jeden wchodzi sie kamerką, a przez drugi manipuluje sie mikro narzędziami. Po artroskopii przez jakiś czas chodzi sie o kulach z częściowym obciążaniem operowanej kończyny(choć to w zależności co zostało zrobione podczas zabiegu). Jest to zabieg małoinwazyjny i jest możliwy szybszy powrót do sprawności niż po zwykłym cięciu chirurgicznym. Takie są zalety artroskopii. Ogólnie po zabiegu po około 6 tyg wraca sie do sprawności. Pozdrawiam. Życzę zdrowia. ;-)
witam. Lekarz podejrzewa u mnie zerwanie więzadeł krzyżowcyh i skierował na rezonans. Chiałam się zapytac, czy jest to wogóle mozliwe żebym miała zerwane więzadła jesli jestem w stanie chopdzić? oczywiście towarzyszy temu bół itd. z góry dziekuję za odpowiedż. ;-)
Witam serdecznie! Niesety jest to możliwe,że bedzie pani całkiem normalnie chodzić, z tym,że towarzyszy ból. Jeśli zostanie wykonany rezonans i jeśli wykryje uszkodzenie więzadeł to bedzie oznaczało,że tak właśnie jest. Rezonans jest bardzo dokładnym badaniem. Dobrze,że skierował panią na ten rezonans. Czy to sie stało podczas jakiegoś upadku, urazu skrętnego czy po prostu wypadku? Pozdrawiam. Życzę zdrowia i cierpliwości w leczeniu. W razie pytań zapraszam na forum, albo na PW. Pozdrawiam raz jeszcze.
dziekuję bardzo za odpowiedź. Chociaż wcale mnie to nie pocieszyło, bo zerwanie więzadeł kończy się operacją, tak? :-( ogólna kontuzja kolana zaczeła się od lewoskrętnego uszkodzenia, później były jeszcze jakies inne komplikacje. Mam nadzieje, że z rezonansu wyjdzie jednak, że nic nie jest zerwane a kolano jest poprstu 'luźne' bo tak mniej więcej określił to lekarz ;-) dziękuję bardzo za pomoc