Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
mam 16 lat. 3 dni temu pierwszy raz zemdlałam. Zrobiło mi się biało przed oczami i strasznie mi było gorąco. Nigdy nie miałam z tym problemów. Może ma to związek z tym, że od kilku miesięcy boli mnie często głowa... Mama mówiła że za mało jem mięsa i ryb... czy to może być coś poważnego? jakie są przyczyny mdlenia?
Faktycznie dieta może mieć wpływ na mdlenie. W moim przypadku po przejściu na wegetarianizm też mi się to zdarzało. A przyczyny mdlenia: http://mediweb.pl/symptoms/wyswietl_s.php?id=8 http://zdrowie.flink.pl/omdlenia.php
Zrob tez podstawowe badania. Byc moze to poczatki anemii. Masz moze problemy z zawrotami glowy i szybkim zmeczeniem? Jesli okaze sie ze wszystko jest w porzadku powinnas wybrac sie do neurologa. Byc moze w efekcie jakiegos przebytego urazu glowy (np uderzenia) moglo stac sie cos powazniejszego. Nadzoruj tez swoje cisnienie. Moze jestes nadcisnieniowcem albo niskocisnieniowcem. I posluchaj mamy :) Jedz wiecej miesa i ryb
Zrob badanie i wszystko sie wyjasni. Faktycznie moze to byc anemia lub jej poczatki. Ale lepiej zapobiegac niz walczyc. Jesli okaze sie ze to anemia wtedy bedziesz musiala sie lepiej odzywiac i przyjmowac zelazo :) A jak z miesiaczkami? Sa bardzo obfite i wydluzone czy normalne? Podczas okresu organizm rowniez traci duzo zelaza ktore powinnas uzupelniac.