Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Witam ponownie! Mam pytanie i może ktoś umiałby podpowiedzieć jakie są powody braku miesiączki, opóźnienia a raczej chyba zatrzymania?. Otóż ostatnia miesiączkę miałam 9 lutego. Mniej więcej po 30 paru dniach jak zawsze spodziewająć się kolejnej czyli w marcu miałam dolegliwości jak przed miesiączką, pobolewały piersi, podbrzurze itd jednak miesiączka nie przyszła i wszystko ustapiło i ok sie czuje, jednak teraz mija kolejny termin i jest już 63 dzien cyklu i nadal nic. Ciąże raczej wykluczam, podróży, przeżyć i większych stresów nie było. Nawet jak kiedyś bywały to nie miało to odbicia na miesiączkach. Dodam że moje cykle zawsze były nieregularne i zdarzałay się kilka lat temu cykle ponad 50 dni i chyba nawet 60 pare jednak to było conajmniej 5 lat temu, a przez ostatnie 2-3 lata się w miarę unormowało i miałam cykle od 30-36 dni i to było w normie bo wahania nie były duże. Do konca 2009 było tak potem w stycnziu cykl miał 42 dni i od tamtego własnie ta dłuższa przerwa. Mam 26 lat , nie rodziłam a pierwszą miesiączkę miałam w wieku 13 lat, regularnie do lekarza chodze, w grudniu nawet ostatnio byłam i wszytsko super było. dodam że pod koniec grudnia i początek stycznia brałam lek Cyclonamine (na zmniejszenie krwawień ponieważ zaburzoną mam krzepliwość i czas krwawienia) jednak długo nie brałam leków i po ich skończeniu dostałąm w styczniu okres co prawda opóźniony po 42 dniach ale był więc wykluczam także te leki. Przez ostatni miesiąc w kuracjach po 3 dni co 10 dni (3 kuracje)przyjmowałam Vermox w cleu pozbycia się glist, jednak także nie uważam by to mogło mieć jakiś wpływ gdyż na ulotce jak i lekarz nie mówił nic na ten temat. Może ktos ma jakies pomysły co może być powodem. Do lekarza oczywiście się wkoncu wybiorę jednak wolałabym jak już okres wróci i zrobić badania i wtedy regulować to jakos a prawie jestem pewna że idąć teraz dostanę cos na wywowałanie i hormony i efekt będzie jaki powienien jednak chce poznać przyczyne a nie leczyć objaw.Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Przyczynę poznasz własnie po....badaniach... Bez sensu przepisywac to co pisze w necie na temat zatrzymania miesiączki bo to tylko gdybanie. A co gin mówił na Twoje nieregularne długie cykle? A na te cykle 60 dniowe?
Gdy byłam u lekarza akurat przez rok czy dwa miałam regularnie tak długi cykl trafił się może pięć lat temu i lekarz nie mówił wiele tylko że skoro jest teraz w miarę w ok to ok. i że jak opóźnienia są kilkudniowe to norma w sumie i skoro nie chcę hormonów(bo nie chciałam jak to nie konieczne) to poczekać trzeba i się unormuje samo prawdopodobnie no i było ok może 2 lata a teraz tak długi cykl i okresu nie widać
No kilkudniowe wahania to regularny okres, okres co 35 dni też jest normalny ale taki długi cykl..... Moze lekarz tym razem zanim zleci zażywanie hormonów wykona badania. Musi tak chyba zrobić.... Teraz pewnie da coś na wywyołanie....i tyle...:/ Gdybym była na Twoim miejscu, nie wyszłaby z gabinetu dopóki nie wytłumaczyłby mi FACHOWO co się stało z moim okresem...i DLACZEGO go nie ma.
Masz racje i też tak uważam, jednak wiadomo jak to bywa z lekarzami i najważniejsze dla nich by okres był i wywołać, a prawie jestem pewna że da coś na wywołanie i od razu na regulacje. Poczekam jeszcze kilka dni bo nie ukrywam że wolałabym żeby się sam pojawił i potem żeby pójść do lekarza gdzie nie byłoby konieczne od razu branie hormonów tylko by czas na badania był. Zawsze miałam średnio regularne okresy jednak jak pisałam ostatnie 2-3 lata było w miarę ok i te wahania były w normie bo kilka dni, a teraz taka przerwa i zastanawiam się co może być przyczyną.
Witam. Miałam,a raczej mam podobny problem z okresem i szczerze mówiąc bałam się,że coś jest nie tak jak trzeba.Otóż 3tygodnie temu miałam usuwany ząb z powodu przetoki,w następstwie czego dostałam krwotoku.Lekarz założył mi szwy i podał mi domięśniowo Cyclonamine,żeby zahamować krwawienie.Przepisał mi również antybiotyk na 4 dni-Clindamycyne.Dodam,że byłam przed okresem.Mniej więcej tydzień póżniej miałam dostać miesiączkę i nie dostalam.Nie przejęłam się tym,bo moje cykle są nieregularne (mimo,że urodziłam dziecko).Ostatni okres dostałam 42 dnia.Ale w między czasie pojawiły się u mnie dziwne plamienia,nie krew tylko brunatne skrzepy,które po paru dniach ustąpiły.Pomyślałam,że to okres.Ale dostałam "spóżniony" okres,tylko,że znów zamiast typowej miesiączki schodziły ze mnie brunatne skrzepy...Nie wiem po jakim czasie moja miesiączka wróci do normy.Miał ktoś podobny problem?Jak długo działa Cyclonamina?Czy to mi przejdzie czy powinnam iść z tym do lekarza?
Chyba powinnaś pójść do ginekologa i Ci odpowie na to. To sprawa dosyć indywidualna i po wykonaniu badań by coś Ci powiedział. Ja przyjmowałam ten lek w tabletkach z powodu kłopotów z krzepnięcien i złymi wynikami czasu krwawienia ale nie wpłyneło to na moje miesiaczki i były regularne więc jak widzisz u każdego inaczej, a moj problem po jakims czasie był ale po 2 takich dlugich cyklach wrociło wszystko do normy. nie wiem co mogło byc powodem, wybiore sie w koncu do lekarza, wykonam badania i sie okaze. Tyle ze u mnie te dziwne cykle mialy po 50 pare dni ale okres przyszedł to było ok i nei było dzinwych skrzepów. Może to być sprawa hormonalna i myślę że warto zrobić badania
Dziękuję bardzo za odpowiedż.Chyba rzeczywiście będę musiała pójść do ginekologa,lepiej wiedzieć na czym się stoi.Dostałam Cyclonamine tylko 1 raz,nigdy wcześniej nie przyjmowałam tego leku,po tamtym razie też go już nie brałam.Dziwne jest to,że po 2 tygodniach od przyjęcia tego leku miałam takie "powikłania" przy miesiączce.Być może dlatego,że dostałam go domięśniowo i zbyt długi był jego czas działania...Mam nadzieję,że to minie i następny okres będę miała normalny.Tak czy inaczej będę musiała odwiedzić ginekologa,żeby mieć pewność czy wszystko jest ze mną ok.Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedż.Pozdrawiam.
Mam taką nadzieję,że to się już nie powtórzy,ale na wszelki wypadek muszę się wybrać do lekarza,żeby spać spokojnie.Pozdrawiam i dziękuję serdecznie :)