Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Witam mój 5 letni synek zmaga się od miesiąca z kaszlem który czasem jest suchy a czasem coś odksztuszuje, pojawia się rano po wstaniu z łóżka suchy i duszący synek kaszle przez godzine potem wciagu dnia mniej i pojawia wieczorem w trakcie zasypiania,czasem kaszle tak mocno że az głowa go boli i boli go gardło wtedy i dostaje chrypkę która po chwili przechodzi . Poprawa jest gdy po oddycha przez inhalator elektryczny sól fizjologiczną kaszel robi sie wedy mokry i mniej duszący jednak to tylko dorazne leczenie myśle że potrzebne jest jakięs konkretne leczenie synka. wspomnę że na początku podawałam synowi syropy poćzawszy od prawoślazowego , drosetux , cebulowy, miodowy . nie pomogło. Mieszkamy w uk i tutejszy lekarz wspomniał o lekko powiększonym trzecim migdałku . czy może mi pan/pani doradzic co dalej jak leczyc synka i co moze mu dolegac???? po dwóch tygodniach inhalacji sama solA FIZJ. MAŁY MA MOKRY KASZEL i odkaszlujac wydzieline prawie wymiotuje nie wiem co dalej robić.....