Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam. To moj pierwszy post, tak wiec witam sie grzecznie :) Mam nastepujacy problem, chodzi o to ze jeden obojczyk, dokladnie prawy, jest jakby przemieszczony. W miejscu pod szyja gdzie zazwyczaj mozna je wyczuc, prawy troche wystaje, w dodatku jest delikatnie przemieszczony w kierunku lewego obojczyka. Z tego powodu prawe ramie ma troche wezsze. Nie widac tego mocno, ale mi to przeszkadza, bo jednak wolalbym byc symetryczny. A jest to spowodowane prawdopodobnie tym ze w dziecinstwie duzo spalem na prawym boku. Obecnie mam 25 lat. Prosze o odpowiedz
Nie bylo w tym miejscu urazu czy jakiegos zlamania, nie boli mnie ten obojczyk, przeswietlenia tez nie robilem. Jesli chodzi i wade postawy to od podstawowki nie bylem pod tym kontem badany, ale nie sadze zebym mial wade postawy. Moze pomocne bedzie zdjecie? Jesli tak to wstawie
jeżeli nie było urazu w tym miejscu, ani nie boli to może po prostu taka Twoja uroda - bo my w cale nie jesteśmy symetryczni
przydało by się zdjęcie Twojej postawy, najlepiej jakby ktoś zrobił jak stoisz luźno i druga - jak stoisz wyprostowany zdjęcie obojczyka też by się przydało, zobaczymy jak bardzo to wystaje
Wiem ze nie jestesmy symetryczni, ale to mi przeszkadza. poza tym czuje (delikatnie) ale jednak, ze prawe ramie mam troche blizej tulowia. Ok, wysle Ci fotke, dobrze by bylo jesli da sie co na to poradzic. Pozdrawiam
dwa tygodnie nosilem gips i zeszly piatek go zdjalem, mialem stluczony obojczyk dzisiaj bylem ponownie u lekarza z lekkimi bolami, nie moge polozyc sie na lewa strone na twardej powierzchni bo znow zaczyna bolec, lekarz powiedzial mi ze mam smarowac, a wrazie gdyby bark zaczal dalej bolec, mam przyjsc znow. Jak myslicie bedzie konieczna rehabilitacja??? Gram w pilke i potrzebuje jak najszybciej wrocic do pelnej sprawnosci fizycznej, czekam na wasze propozycje...pomocy?! ile takie leczenie moze potrwac???