Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Przez pewien czas miałem bóle w klatce myslałem że to serce.Pewniego dnia zrobiło mi sie ciemno przed oczami i zabrakło powietrze trafiłem do szpitala.Wykryto u mnie własnie tą przepukline i helikobakter.Mam 20 lat.Uwielbiałem jeść na noc i wielkie ilości jedzenia, do tego jestem osobą dosc nerwowa a słyszałem że nerwy to jedna z głównych przyczyn powtawanai tego schorzenia.Dostałem mase leków:controloc 40, duomox, fromilid, debridat, nowokaina.Od 6 dni przyjmuje te leki i nie czuje sie za dobrze.Mam zawroty głowy,mecze się po wejściu na schody,zgage czego nigdy wczesniej praktycznie nie miałem i uczucie jak bym miał zaraz zemdleć.Martwi mnie to gdyż sport to moje drugie życie(trenuje box) ,a teraz o jakim kolwiek treningu moge zapomnieć.Zastanawia mnie czy te objway które mam czyli duże osłbabienie to wpływ antybiotyków czy choroby??Bóle w klatce odczuwam tez dość często.WCzytałem ,że pomocne mogą być ćwiczenia przepony czy to prawda??Pytanie główne jakie mnie nurtuje to czy wróce do całkowitego zdrowia, czy już zawsze bede odczówał "stany przedzawałowe"??I jeszcze chciałbym sie dowiedzieć jakie są szanse całkowitego wyzdrowienia po operacyji.Prosze o odpowiedz i dziękuje z góry za poświęcony mi czas.
Chcialam zapytac czy ktos mial juz operacyjnie usunieta przepukline rozwor przelykowego.Dzis lekarz stwierdzil u mnie/po badaniu gastroskopii/, ze mam przepukline rozworu przelykowego. Proponuje mi operacje laparoskopem. Prosze zeby ktos podzielil sie ze mna wrazeniami i przebiegiemtakiem operacji. Z gorydziekuje.
podwyzszony pozim bakterii mozna wyleczyc,ale przy nocnym jedzeniu i nerwch,poziom sie podniesie co w przyszlosci moze doprowadzic do owrzodzenia zoladka czy dwunastnicy,mona to wyleczyc ale musisz poddac sie zabiegowi,po nim powinny minac uczucia;przedzawalowe;ale pamietaj ze to nie serce..,
Mialam przepukline rozworu przelykowego i jestem swiezo po zabiegu.Po paru dniach kiedy wypoczne podziele sie z Wami czy warto poddac sie zabiegowi.Narazie to wszystko mnie boli ale czuje sie bardzo dobrze, jestem dopiero 3 doby po zabiegu.
Odpowiem tutaj dla sajmon87 ponieważ nie podałeś mi maila na który mam odposac.Po roku czuje sie bardzo dobrze.Nie biore żadnych leków, nie mialem żadnej operacji jem dalej tyle co wtedy.Jedyne co zrobilem to co??Psychicznie sie pozytywnie nastawilem.Przestalem sie denerować byle gównem i wmówilem se że jestem zdrowy.To naprawde dziala.Wcześniej popralem w jakaś nerwice i te zawroty głowy były nią spowodowane i ta przekuklina której juz nie mam(przynajmniej z takiego zalozenia wychodze) była też spowodowana nerwami.Trzeba załozyć se jedna sprawe.Urodziles sie po to aby żyć w pełnym zdrowiu a nie cierpieć i szukac jakis przekulin.JEBAĆ to.Wmów se ze jestes zdrowy a tak sie stanie.Może to co napisalem wyda Ci sie dziwne.Pamiętam ja tez czytalem o tej przepuklinie, myślałem ze to koniec swiata a teraz co mam ja w dupie i tyle. a jak sie czasme źle poczuje to trudno no wszyscy sie czasame źle czują.
Sory ale ty chyba nie zdajesz sobie z tego co piszesz! Zgadzam się z tym że pozytywne nastawienie wpływa na chorobe ale akurat przepukliny nie należy lekceważyć, wiem co piszę bo sama przez to przechodzę jednak nie leczona prowadzi do bardzo poważnych skutków które potem się nie zachamuje
Ja wiem jedno.Dopóki myslalem o tej chorobie żyłem nia codziennie z rana wstawalem ledwo ciepły, zawroty głowy, bóle w mostu, bóle serca,wciąż mi sie odbijało,0 kondycji.Od czasu gdy po prostu wbilem se do glowy że jestem zdrowy z pełną wiarą.NIE MAM ZADNYCH OBJAWÓW.Wiem też że tą chorobe przechodza też ludzie bardzo wrażliwi, przejmujący sie dużo i nerwowi.Mialem tez nerwice z ktorej wyleczylem sie tym samym sposobem.Wiec każdy obiera jakaś drogę.Ja obralem tą i mi pomogła.:-)