Witam. Mam nadzieje, że ktoś postara mi sie pomoc w moich problemach:
1) Mam problem z z gardłem a konkratniej z migdałkami. Mój problem zaczał sie mniej wiecej 3 tygodnie temu, kiedy poczułam silny ból gardła i zobaczyłam, ze moje migdały sa duże, czerwone i przekrwione. Na początku miałam stan podgorączkowy-pózniej goraczki w ogole nie było. Przez pierwszych 5 dni dolegliwości leczyłam sie sama FERVEXEM, TAMTUM-VERDE i tabletkami do ssania, niestety to nie pomogło. Lekarz przepisał mi antybiotyk OSPEN 1000, ktory brałam przez 11 dni, mimo, że poprawa po tych 11 dniach była znikoma. Gardło juz w ogole nie bolało i nie miałam innych dolegliwosci prócz wielkich migdałów. Uznałam, ze może to samo przejdzie i niestety po 6 dniach od zakończenia leczenia OSPENEM 1000, w nocy obudziłam sie z takimi samymi objawami jak ostatnio. Brak goraczki (no moze troszke ponad 37.) z bólem gardła i czułam, że znowu sa wielkie, czerwone i rozpulchnione. Na pogotowiu dostałam kolejny antybiotyk KLARMIN, ktory brałam 7 dni. Nie ma znowu wielkiej poprawy. Jest jak ostatnio. Gardło mnie juz nie boli, ale migdały sa wielkie. Wiem, że jeśli nie wyleczę ich do końca to znowu choroba powroci na dobre. Byłam u lekarzy juz 4 razy. 2 lata temu mialam ten sam problem... dostałam jeden antybiotyk, później drugi i na końcu DEBECYLINE ktora przyniosła poprawe. Nie choruję czesto, lecz kiedy zachoruje to zawsze na to samo... czyli na gardło i wtedy długo sie lecze. Dodam jeszcze, ze po tylnej ścianie mojego gardła (nie tylko wtedy, gdy jestem chora) spływa wydzielina podobna do wydzieliny z nosa.
Jak myślicie? Powinnam zrobić sobie jakies konkretne badania? Myśle, ze w tym przypadku lekarz znowu przepisze mi DEBECYLINE - jest szansa, ze to mi pomoże?
2) Drugim moim problemem jest uzależnienie od kropli do nosa. Od około 4 lat, pare razy dziennie zarzywam krople XYLOMETAZOLIN. Nie mam kataru, tylko gdy nie wezme kropli poprostu w ogóle nie mogę nabrac powietrza nosem. Mam uczucie zapchanego nosa. Nie mogę w ogole przez nos oddychac. Zarzywam jeszcze HUMEX, ktory ma nawilzac moją śluzówke.
Juz dwa razy przestałam brać krople na okres okolo 2 tygodni, ale za każdym razem przy przeziębieniach, znowu powracałam do przyzwyczajenia. Prosze o pomoc.