arytmi jako tak nie odczuwałam, albo nie zwarcałam na nia uwagi bo wiecznie zalatana byłam.
wyszło na kontronym osluchiwaniu serca przez lekarza ogolnego, od razu na miejscu zrobiono mi ekg , szpital w ktory były nastepujace wyniki:
Komorowa:
V- Tachy 0
pary 212
pojedn VE 8468
nadkomorowa
SVE - Tachy 0
para 0
pojedyn. SVE 0
rytm serca
ilosc QRS 106259
usredniony HR 82
minimum 61
msxiumum 125
rozne
R na T 0
Bigemia 599
trigeminia 695
pauza 0
wysatapiło zero minut odchylenia ST wiekszego niz -2,0 mm trwajacego jedna minute maxymalne odchylenie ST wynosiło -1,1mm
Akcja serca od 61-125/min stwierdzono poj. jednokształtne VE 8468/ na dobe 212 par VE 599 epizodow bigeminiii. 695 epizodow trigeminiii bez zmian deniwelacyjnych odc ST
podano lek biostal po ktorym zle sie czułam - zaczełam wyczucwa arytmie ktorej wczensiej nie czułam w yniki kształtowaly sie nastepujaco:
komorowe :
V-Tachy : 0
pary: 0
Pojedyn.VE: 10651 + 891
nadkomorowa:
SVE - Tachy : 0
PAra: 0
Pojedn. SVE: 37
rytm serca
ilosc QRS: 103739
usredniony HR 75
minimum(06,00) 58
maximum(09,52) 104
różne
Rna T: 0
Bigeminia: 767 +77
Trigeminia:1240
Pauza: 0
wysatpilo 0 min odchylenia ST wiekszego niz -2,0 mm trwajacego ponad jedna minute maxymalne odchylenie ST wynosiło -1,0
Akcja serca max 104 min 58 / min stwierdzono 11542 poj dwukształtnych VE maks 646 liczne okresy bigeminii 854 i trigeminii komorowej (1240) , 37 poj SVE bez zaburzen przewodzenia bez zmian deniwelacji odc ST
odstawili lek i wypuscili mnie do domu z zaleceniem natychmiastowego zgłos\enia sie do kardiloga
no wiec poszłam i :
z badan wyszło :
srednica aorty 26
rozwarcie [platkow 20
lewy przedsionek 26
prawa komora 15
lewa komora 45 esd 25
grubosc tylnej sciany 7
grubosc przegrody 10
no czyli wszystko w normie
jedynie wyszlo pogrubienie osierdzia bez plyny w mostku osierdziwym
doppler
zastawka mitralna do 1,4
zastaewka aortlana 1,5
zastawka trojdzielna 0,7
czyli tez wnormie
dostalam betaloc 100
ktory nie zmienil wynkikow
arytmia kmorowa utrzymywala sie na poziomie 8 - 9 tys. Wiec został odstawiony. Od dwoch lat jestem bez lekow z arytmia komorowa 8-9 tys nadprogramowych skorczy ( robiłam po roku badanie kontrolne i wszystko było bez zmian)
pytanie : czy mozna miec taki typ arytmi, nieleczony bez zadnych skotkow ubocznych?? czy nie grozi mi to jakimis nastepstwami ??
mysle o dziecku za jakis czas ... czy sa przeiwskazania?? czy mam szanse na posrod naturalny?? czy jesli cesarka to znieczulnie ZO albo w pelnej narkozie jest mozliwe bez zadnego zagrozenia???
ostanio byłam na zajecia areobowych ktore zwiekszaja krazenie i cienienie w nocy po tych zjaeciahc myslałam ze serce gardłem mi wyskoczy
jest takie podejrzenie ze bysmoze migdały sa odpowiedzialne za arytmie, ale laryngoilog powiedział ze niekoniecznie, ze sa przerosniete z tenedencja do czopow retencyjnych, ale np angin ani zapalen gardła nie mam. Warto usunac te migdały na wszelki wypadek ? czy nie warto pozbywac sie migdałow na wszelki wypadek??
w spzitalu robiono mi bania tarczycy ale wszsytko było w normie
bede wdzieczna za pomoc