Witam,
Otóż mam w/w problem, u mnie to wina genów no ale do rzeczy - byłem z tym u dermatologa i ten przepisał mi propecie. Najważniejszym składnikiem propeci, na ktorym opiera sie leczenie jest finasteryd (jest to inhibitor DHT).
Dużo poczytałem o skutkach finasterydu no i ma on również skutki uboczne takie jak np. spadek libido czy możliwość wystąpienia impotencji, przeczytałem również że nie mogą go przyjmować dzieci oraz kobiety ponieważ mogą wystąpić zaburzenia w rozwoju płodu podczas ciąży. I stąd kilka pytań na które jednoznacznej odpowiedzi nie mogłem znaleść, więc:
pytanie 1: Jekie jest prawdopodobieństwo spadku libida bądź wystąpienia impotencji podczas brania tego środku oraz czy jest to odwracalne wraz z zaprzestaniem brania tego lekarstwa?
pytanie 2: Jak większość chłopaków chciałbym w przyszłości założyć rodzinę no i stąd moje pytanie czy gdybym teraz brał to lekarstwo to czy w poźniejszych latach gdybym starał się o dziecko to czy jest jakieś prawdopodobieństwo że wystąpią jakieś problemy podczas ciąży spowodowane tym że wcześniej zażywałem finasteryd, czy wystarczyło by że np w czasie starań odłożyłbym to lekarstwo na bok na pewien okres i wszystko byłoby w porządku?
pytanie 3: Zauważyłem ostatnio że trochę powiększyło sie moje owłosienie na rękach i klatce a podobno powodem tego jest również przemiana testosteronu w DHT tak więc czy stosowanie finasterydu miało by wpływ na powstrzymanie niechcianego owłosienia bądź nawet jego zmniejszenie?
Jeżeli temat w złym dziale to przepraszam ale nie byłem pewien czy umieścić to tu czy w dziale Endokrynolog.
Tak dla ścisłości podam że mam dopiero 19 lat.