Witam
Nazywam się Paweł, mam 17 lat prawie już 18.
Mój problem polega na tym że mam do leczenia/wyrwania co najmniej 3 zęby.
Może opiszę każdego z nich:
- Pierwszym jest dwójka która kompletnie złamała mi się na treningu boksu- została tylko niewielka część tego zęba, w dodatku zrobiła się czarna... Domyślam się że ząb będzie do wyrwania, tylko boje się nacinania dziąsła bo nigdy takiego czegoś nie przechodziłem, nie wiem czy można zwyczajnie wyrwać kawałek zęba czy musi być on cały? Czy trzeba nacinać.
-drugi to piątka po prawej stronie do góry, byłem z nim u dentysty borowała założyła opatrunek i termin miałem na 23grudnia bodajże 2008 roku. Z tym że totalnie zapomniałem o tym, wiecie jak to jest przygotowania do Świąt po prostu wypadło mi z głowy. Powiedziałem sobie że pójdę zaraz w nowy rok, ale się nie odważyłem (wiem głupi byłem, ale mam uraz do stomatologa). Teraz mam w nim ogromną dziurę, nie wiem czego mogę się spodziewać, wiem jedno że nie chcę leczenia kanałowego.
-trzeci to piątka do góry po lewej stronie, właśnie przez leczenie tego zęba totalnie wystraszyłem się stomatologa. Poszedłem na jakieś 3-4 lata temu z bólem tego zęba i padło akurat na leczenie kanałowe. No dobra wszystko pięknie ładnie tylko pani stomatolog- przy przeczyszczaniu kanałów(?) nie dość że robiła wszystko na siłę kiedy ja miałem łzy w oczach i mówiłem że boli żeby chociaż na chwilę przestała ona chwytała mi głowę i szarpała do siebie, potem skarżąc mamie że jej uciekałem głową to był totalny koszmar. Na dodatek ukruszyła mi zęba, do czego się nie przyznała ale kiedy mama ją przycisnęła odbudowała mi go oczywiście wzięła za to pieniądze. Dziś ten ząb zaczyna mnie znów boleć, jest on do połowy szary, nie wiem czy jest w nim jakaś dziurka czy co, jak jem coś twardego czy słodkiego to znaczy że mogę się spodziewać bólu w zębie przez kilka dni.
Wiem pomyślicie sobie to idź do stomatologa- ale ja się boję, nawet przepisałem się do innej ponoć b. dobrej pani stomatolog byłem u niej raz tylko na przeglądzie zębów. Mam z nimi problem próchnica- zacząłem od jakiegoś tygodnia myć zęby pastą ELMEX pomarańczową, myję zęby 2max 3 razy na dzień. Na noc po umyciu jeszcze przemywam płynem ELMEX pomarańczowym który był gratis 100ml do pasty :D
Dodam iż choruję na cukrzycę typu I od 11lat. Pewnie dlatego mam problemy z próchnicą i zębami. Proszę o jakąś pomoc, lub wsparcie.
EDIT: aha zapomniałem jeszcze dodać iż mam dość sporą wadę zębów są one krzywe, tylko nie wiem czy jest sens staranie się o aparat z takimi zębami :/ Mam też wysuniętą dolną szczękę bardziej niż górna.
Z góry dziękuje