Osoby starsze najlepiej jak najszybciej zaciągnąć do lekarza i zdiagnozować, co się dzieje. Problem z pamięcią jest często spotykany u osób starszych, ale to nie znaczy, że nie da się z tym nic zrobić :)
Wiesz emeryci i tak mają darmowe wizyty, bo są ubezpieczeni, ale masz rację- muszę zastosowac jakiś fortel:) Bo gdy już umówimy babcię do lekarza, żeby iśc razem z nią to ona przekłąda wizytę i gdy my dzwonimy, żeby zapytać o której po nią przyjechać to mówi, ze już była:) Wiem, że ona to robi, by nas nie martwić, ale wtedy martwi nas bardziej...
Ja raz tak miałem ze starszą wiekowo ciocią, jak nie zmusisz prawie lub nie wytłumaczysz to nie dadzą się zabrać- jakby szli na pluton... Trza być twardym..
A jest to bardzo groźne. Przykład z życia: moja ciocia się przewróciła i stękała że boli ją coś tam. Jak przyjechało pogotowie to ona siedziała na fotelu i mówiła, że nic nie jest i nic się nie stało. Dopiero jak lekarz dotknął ją w odpowiednim miejscu to zastękała. (sorry że trochę oschłym językiem)
dodatkowo wrzucam artykuł o pamięci http://www.ithink.pl/artykuly/styl-zycia/zdrowie-i-uroda/powiem-ci-cos-waznego-ale-prosze-pamietaj-o-tym-jutro/
Przydałoby się zmienić trochę mentalność osób starszych. Bardzo często uważają, że już nic im nie pomoże, więc nawet nie warto próbować. A pamięć często można poprawić, i to znacznie.
Na przykład moja Ciocia miała wszystko podstawiane pod nos i się tak rozleniwiła że nawet jej się TV nie chciało włączać. Jak się dużo siedzi w domu i nic nie robi(raczej mniejszość ludzi) to potem tak się dzieje że i mózg siada a najgorzej to pamięć. Często mnie myliła z ojcem moim- zmieniała imiona. I też nie chciała iść do lekarza co było wielkim błędem. Więc jak się zaczyna problem to trzeba iść bo potem może być już tylko gorzej.
Dokładnie- osoby, które mimo wieku są aktywne, dłużej utrzymują swoją pamięć w dobrej kondycji, a co za tym idzie mają ochotę na coraz to nowsze wyzwania:)
Mój dziadek wstaje po 5 i do 18 ma jakieś zajęcie, ciągle coś robi. Sam sobie organizuje i jest sprawny w 1000000000% a to pomag mu utrzymać kondycję umysłowo fizyczną . Inna sprawa że jego dieta jest bogata w warzywa i owoce a nie w chemikalia:)
no tak ja swoją mame też na jakiś lek chcę namówić,, ale trudno, najlepiej gdyby cos sprawdzonego było ,,, jak myślicie co warto ,,, a może do lekarza ??
Memotropil ma dobrą opinię. I tak wszystko zależy od lekarza co on przepisze i czy będą potrzebne leki..
''Dokładne rozpoznanie i zróżnicowanie występujących zaburzeń pamięci i zaburzeń poznawczych może wykonać jedynie wyspecjalizowany neuropsycholog przy współpracy z neurologiem.” Itd. [www.memo.pl/jak_dbac/wykryc ]
Aktywność umysłowa i fizyczna bardzo pomaga. Tak samo jak zainteresowanie nowinkami, czytanie. Dobra dieta i odpowiednia ilość snu też przyczynia się do poprawienia pamięci. Ale wiadomo, najważniejsze to nie pozwalać umysłowi się rozleniwić :P