Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
W tym roku mialam 4 razy okres ( luty, kwiecien, czerwiec i lipiec). Od grudnia przestałam brac tabletki anty ... i tak sie zaczeło dziac z okresem. Zaczynam sie martwić. Byłam u lekarza w lutym bralam Luteine na wywołanie okresu ale jak tylko przestalam brac te tabletki to problem powrócił. Kolezanka podpowiedziala mi,że moge miec problem z tarczycą. Ostatnio szybko się męczę, czesto mam takie uczucie gorąca i czuje się jak bym serce trzymala w dłoni i takie kołatanie. Mam zwiększony apetyt ,ale nie tyje !! wrecz schudłam ostatnio. Szukalam w internecie chorób tarczycy i wnioskuje ze moge miec nadczynność. Czy ktos ma podobne objawy ?? Jutro ide do ginekologa bo jeszcze nigdy nie mialam cytologii. Zaczynam się martwić bo mam 25 lat, nie mam dzieci a kiedys bym chciala je miec.
Przed braniem tabletek anty .... cykle mialam regularne ( 4 - 5 dni). Juz mam czesc wyników. Mam wysoki cholesterol, OB, mam mało czerwonych krwinek a w moczu sa slady krwi. W poniedzialek obieram wyniki TSH :(
Mam podobny problem odkąd pamiętam nigdy nie miałam regularnie miesiączki. Krwawienia trwały około tygodnia i były bolesne. Okres występował co 3 miesiące 4 a nawet pół roku. Ustabilizował się jak brałam tabletki antykoncepcyjne. Okres był regularnie co miesiąc. Tabletki brałam ok 7 lat . Po ich odstawieniu mój ostatni okres był koniec października 2007 roku. Wszystkie badania podstawowe typu cytologia itp. są bardzo dobre wyniki usg również. Zapisałam się do lekarza ginekologa - endokrynologa . Lekarz zaczął mnie leczyć tabletkami o nazwie parlodel, biorę je jakieś 3 miesiące w dalszym ciągu nic. Ponadto tabletki są bardzo drogie i nie najlepiej człowiek się po nich czuje, jedno opakowanie mi nie starcza na miesiąc gdyż biorę dwie dziennie. Czy ktoś może mi nasunąć co jest ze mną nie tak??? Nie wiem nawet czy będę mogła mieć dzieci a pewnie zacznę o tym już nie długo myśleć bo mam 28 lat. Bardzo proszę o pomoc.Aha dodatkowo zapisał mi również luteine ale biorę ją dopiero od wczoraj 3xdziennie.
O ile dobrze widzę to forum medyczne i mogę się skonsultować a na razie nie wiele akurat Ty mi doradziłaś ;/ chciałam pogadać z kimś kto ma podobny problem a Ty mam wrażenie tylko się wymądrzasz a nie pomagasz ani udzielasz mi dobrej rady
Hej ja mam taki problem gdyz biore lek Parlodel ale niewiem czy w ogole jest sens go brac Pani doktor mi go przepisala ale niewiem czy dobrze trafiła w moj problem Otoz robilam badania prolaktyny i wyszla mi w normie Wszystko mam wporzadku robilam szereg badan tylko jedynie nie mam okresu po kilka miesiecy i tak naprawde nikt mi nie jest w stanie pomoc czym to jest spowodowane Stresów tez zadnych nie mam niby wszystko wporzadku a jednak niezupelnie Wiec jesli ktos moze mi pomoc to prosze pisac z góry dziekuje :)