Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OnkologOnkologia – dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób nowotworowych. W zależności od rodzaju nowotworu, jego usytuowania, stopnia zaawansowania współczesna onkologia leczy za pomocą farmakologii, radioterapii i chirurgii onkologicznej.
Regulamin działu
Niniejszy dział forum skierowany jest do chorych, którzy leczą się w poradniach onkologicznych, a także ich rodzin. Mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką. Dzieląc się doświadczeniem z innymi, biorąc aktywny udział w toczących się dyskusjach, uzyskasz pomoc i wsparcie. Znajdziesz tu wskazówki dotyczące interpretacji wyników badań i diagnoz chorób nowotworowych. Możesz przyłączyć się do rozmowy na tematy związane z onkologią oraz leczeniem nowotworów. Czy istnieją skuteczne metody zapobiegania chorobom nowotworowym? Jak wygląda w tym przypadku profilaktyka? Skonsultuj się z użytkownikami forum, zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Jak przygotować się do chemioterapii, radioterapii oraz zabiegu onkologicznego? Czym te metody zwalczania komórek rakowych różnią się między sobą? Jakie są wskazania do ich stosowania? Jeżeli chciałbyś poznać odpowiedzi na te i inne pytania odwiedź dział „Onkolog” i skonsultuj się z osobami, które posiadają w tym zakresie niezbędną wiedzę.
witam, moj problem wyglada nastepujaco. Mam pieprzyk pod pachą o ktorym istenieniu dowiedzialem sie niedawno, nawet podczas mycia nie moglem go za bardzo dostrzec bo jakby to powiedziec, pod pachami mam sporo owłosienia i wlasnie w tym tkwi problem ten pieprzyk wydaje mi sie ciemniejszy niz inne boje sie ze jakies wlosy sie w to wplataly czy cos i moze sie urwac wiec moje pytanie brzmi czy kazde urwanie pieprzyka powoduje powstanie czerniaka? Czy to wogole od czego innego zalezy, ?
Witam ! A dlaczego piszesz o urwaniu bo jest wypukły ? Mówisz że masz i inne - czy ten pod pachą a np. na ramieniu jest taki sam ? Nie chodzi mi o barwę bo spotykamy pieprzyki w kolorach od brązu do czerni. Pozdrawiam
Ale dlaczego masz go urwać ? Przecież pieprzyk powinien być gładki i nie wyczuwalny jak się dotknie w tym miejscu skórę. Chyba że jest jak u mnie kiedy jako dziecko chciałam zdrapać pieprzyka i teraz jest wyczuwalny. Podstawowa zasada nie zdrapujemy pieprzyków. Kolorem się nie martw. A może to nie pieprzyk ?
Kilka pieprzykow napewno mam wypuklych, ale moze masz racje moze to nie jest zaden pieprzyk, kurde gdybym wiedzial od kiedy to mam;p ale ciocia tez ma duzego pieprzyka na ramieniu i nic tam sie nie dzieje, to mowisz ze czarny pieprzyk tez moze byc?;p wiem ze troche glupie pytania zadaje ale jak juz cos sobie wmowie to tak jest;p ostatnio zauwazylem w pokoju klesza ale to raczej nie byl by slad po nim;/ sam juz nie wiem
Quatos - pieprzyki są różne i o różnym zabarwieniu. Jeśli nie rosną lub nie zmieniają barwy to wszystko jest ok. Zaintrygowałeś mnie kolejną wiadomością - co to znaczy zobaczyć w pokoju ślad kleszcza ? Nie rozumiem - napisz więcej !!!
Tak teraz sie zastanowailem moze to po prostu są wągry czy jakos tak, bo jest to koloru czarnego a pytalem mamy to mowila ze nigdy tam pieprzyka nie mialem jak myslisz? Te wągry mogą byc pod pacha?
Widziałam wągry w różnych miejscach - pod pachą nie. Co nie znaczy że tam nie mogą być. Jeśli Twoja mama obejrzała to miejsce i nie stwierdziła nic groźnego - to wyluzuj, widocznie tak ma być.