Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
od kilku miesiecy mam problem z kolanem,pewnego dnia gdy grałem w koszykowke i gwaltownie wyskoczyłem poczułem jak cos w moim kolanie trzasnelo,chrupło ,nie bolało mnie lecz pozniej zuwazyłem ze to kolano przy przysiadach,kucaniu,bardzo strzela i trzesczy ,udałem sie z tym do lekarza,rtg niczego nie wykazało,po paru miesiacach pojawil sie bol i dziwne uczucie w tym kolanie jakby twardosc.Wykonano mi usg lewego kolana i jedyna nieprawidłowosc jaka tam zobaczył lekarz to "NIEJEDNORODNA ECHOGENICZNOSC ŁĄKOTKI,BEZ CECH EWIDENTNEGO USZKODZENIA" I STWIERZIŁ ZE PRAWDOPODOBNIE NACIAGNAŁEM SOBIE WIEZADŁO.MOJE PYTANIE TO, CZY TAKA KONTUZJA WYELIMINYWUJE MNIE Z UPRAWIANIA SPORTU,POTRZEBNA JEST JAKAS REHABILITACJA,I CO WŁASCIWIE OZNACZ TEN OPIS USG.Czy jest szansa ze to kolano samos sie zregeneruje,dodam ze ma prawie 19 lat.Dziekuje
chciałbym jeszcze zapytac czy takie strzelanie,chrupanie w stawach jest rzecza naturalna i indiwdualaną poniewaz w inny stawach np barkowy,nadgarstek rowniez sie podobnie dzieje.Dziekuje
Naciagniete więzadło,rozumiem,że poboczne piszczelowe, powinno się leczyć zachowawczo-czyli brak uprawiania sportu przez okres 6 tyg i po tym czasie treningi w ortezie. Co do łąkotki to jest to niejednorodny sygnał wysyłany przez ultradzięki dla aparatu. Czyli tak naprawdę cieżko określić czy nie ma uszkodzenia. Ortopeda robił usg? Polecam lekarza radiologa specjalizującego sie w obrazowaniu narządu ruchu,by wykonał usg. Co do strzelania w stawach jest to pierwszy obiaw degradacji chrząstki stawowej,glukozamina z chondronityną powinny pomóc na wszystkie stawy.
usg robił mi bardzo dobry reumatolog,ktory stwierdził ze kolano było dosc mocno przeciążone ,natomiast powiedział ze strzelanie w stawch nie jest niczym groznym poniewaz tak maja niektorzy ludzie,natomiast czy moge moge normalnie uprawiac sport?