No więc moja siostrzenica ma 13 miesięcy jeszcze nie chodzi ma trudność stania np przy krzesełku wydaje mi się dość wiotka. I jej mięśnie również wydają mi się wiotkie ma problem w staniu przy czymś . moja siostra karmi ją na leżąco , co jest poprostu dla mnie szokiem. ( nawet zupke dostała na leżąco ) . Jest mało ruchliwa . Siostra nie chce mi dużo powiedzieć :( a ja się martwie czemu tak jest :( Czy moja siostrzenica może być poważnie chora???? Siostra chodzi z nią do lekarza i nie mam pojęcia czemu lekarz nie reaguje :(
nie jestem lekarzem...moja córeczka 12-sto miesieczna juz sama biega i wszystko na siedzaco lub na stojaco robi. moze siostra nie chce Ci czegos powiedziec...albo nie chce nic mowic bo sama jeszcze nie jest pewna czemu tak jest. By byla bardzo nieodpowiedzialna gdyby nic z tym nie robila:(
każde dziecko rozwija sie w swoim tempie, jedno wcześniej zaczyna chodzić, inne później, przyjęte jest że do 14-15 mies dziecko może nie chodzić
ciężko tak stwierdzić ale może Twoja siostra jest nadopiekuńczą matką i dziecko po prostu nie ma potrzeby chodzenia każdą czynność dziecko opanowuje z jakiegoś powodu - chce sięgnąć do zabawki, chce więcej widzieć itp, ale jeżeli np jest cały dziecko cały czas jest noszone, wszystko jest mu podawane to nie ma potrzeby się ruszać, wtedy też mięśnie się wolniej rozwijają i zarazem dziecko później osiąga poszczególne etapy rozwoju
więc możliwe jest że to tylko "wina" Twojej siostry, co jednak nie wyklucza że coś jest z dzieckiem nie tak może porozmawiaj z siostrą, powiedz co Cię niepokoi, wiadomo że patrząc na dziecko z boku więcej można zauważyć