Początek choroby to rok 1993. RzsII stawy palców dłoni i stóp sine, spuchnięte, Arachina. Wysięk w kolanie, miesiącami Diprophos i Polcortolon dostawowo. Zmiana leku w1998 r. na Traumel dostawowo i to ten lek mi pomógł „mój wybawiciel”, kolano wróciło do normy, stawy wyciszyły się. Zapomniałam o lekach i lekarzach do roku 2006.
Bóle stawów wróciły. Ból i sztywność poranna kręgosłupa. Pojawił się stan zapalny torebki maziowej w dłoni, Reumatolog powiedział że torebki maziowe to nie jego „działka”tylko ortopedy. Ortopeda zaaplikował mi w kwietniu dostawowo 1 ampułkę Diprophosu. Przeszło natychmiast ale ból wraca . Moje stawy są bolące zależne od pogody ale nie są spuchnięte i zaczerwienione, jeszcze nie są…
Obecnie chodzę do reumatologa (rzadko bowiem terminy są bardzo odległe) ale dręczy mnie wielki niepokój bowiem mam wątpliwości co do leczenia. Mam w razie bólu żel Olfen i tabletki Olfen -75SR 1x dziennie i na osłonę Nolpaza 20 mg
Zrobiłam część badań prywatnie bo lekarze nie są skłonni do dawania skierowań na badania laborat. Reumatolog mój jest jak „sfinks”, ortopeda radził kaletki operować, internista radził mi bym kupiła sobie pieska a ja mam mętlik w głowie i pełno wątpliwości czy aby nie przesadzam, aczkolwiek boli mnie „jak diabli”. Boję się powrotu RZS.
Proszę odnieście się do wyników i leczenia , zinterpretujcie. Jakie są moje wyniki złe ? bardzo złe?a może nie jest tak źle? I zaordynowane leczenie… ten Olfen to mi się wydaje taki niewłaściwy lek.
Wyniki z dn. 10. 06.2009
OB. Po 1 godz. – 33-
RF (latex) 64 IU/mL norma <8
ASO(latex) <200 j.w. j.w. <200
CRP(latex) <6 mg/L j.w. <6
P-ciała p/cytrulinowe strzałka w górę 736,90 U/ml zakres referencyjny 0,0-5,0
Wyniki z dn. 06.04.2009
IRON FERROZINE 101,8 ug/dL zakres referencyjny 50-170
AST 21 U/L j.w. 0-40
ALT 29 U/L j.w. 0-41
AMYLASE DIRECT 46 U/L j.w. 22-80
BILIRUBINA 0,62 mg/dL j.w. 0,4-1,1
ASO(latex) <200 IU/mL norma do 200
OB. Po 1 godz. -40-
Mukoproteidy 107,0 mg/dL zakres referencyjny 51,0-171,0
W wyniku przebytych stanów zapalnych przed bardzo wielu laty prawy łokieć mam zdeformowany i nie w pełni sprawny. Od prawie roku bardzo mnie boli. A od tego łokcia boli mnie prawy bark i łapią mnie przykurcze mięśni a to jest również bardzo bolesne.
RTG stawu łokciowego z dnia 09.04.2009
Zmiany zapalno-zwyrodnieniowe w stawie łokciowym prawym.
RTG dłoni z dnia 09.04.2009
Obrzęk okołostawowy tkanek miękkich palców obustronny i symetryczny z osteopenią okołostawową oraz niewielkim odchyleniem łokciowym II, III palców obustronnie. Zmiany destrukcyjne chrząstek stawowych wyrażone zwężeniami szpar stawów międzypaliczkowych, śródręczno-paliczkowych obustronnie i symetrycznie oraz stawów międzypaliczkowych bliższych i dalszych obustronnie i asymetrycznie.
Wniosek:
Podejrzenie RZS I stopień oraz wtórnych zmian zwyrodnieniowych.
RTG odcinka lędźwiowo-krzyż. kręgosłupa z dnia 01.02.2007
Kręgosłup na granicy stabilności. Niewielka prawostronna skolioza lędźwiowa.
Wtórne zmiany zwyrodnieniowe w przeciążonych stawach międzywyrostkowych.
Wargowate pogrubienia przednich krawędzi płytek granicznych trzonów kręgów lędźwiowych.
Stawy krzyżowo- biodrowe nieobjęte. Zwapnienia w ścianach aorty brzusznej.
RTG stawów biodrowych z dnia 07.09.2007
Zmiany destrukcyjne chrząstki stawowej w stawie biodrowym obustronnie, widoczne jako zwężenia asymetryczne szpary stawowej w biegunie górnym. Odczyn proliferacyjny pod postacią osteofitozy wieńcowej na krawędziach powierzchni stawowych, szczególnie na wykuszach panewki stawowej. Zmiany przeciążeniowe w stawie biodrowym widoczne najbardziej w linii największego obciążenia stawu wyrażone odczytem sklerotycznym w tkance kostnej podchrzęstnej powierzchni stawowych. Poza tym entezopatia guzowatości kulszowej. Osteopenia.
Wniosek:
Choroba zwyrodnieniowa stawów biodrowych /coxarthrosis bil./
.
Boję się powrotu RZS aczkolwiek zżyłam się z bólem to jednak się boję.
Doktorze Peter bardzo proszę Pana o spojrzenie na mój problem.
Dziękuję i pozdrawiam