![]() |
![]() |

adam.majecki napisał(a):Witam. Jestem chory na nadczynność tarczycy. Leczę już ją od roku lekiem Euthyrox N125. Poziom TSH mam już w normie przy dolnej granicy. Lecz mam problem: od wielu lat dręczą mnie poranne biegunki, najczęściej w szkole gdy mam na poranne godziny ~7-8. W domu gdy chcę oddać stolec - nie mogę, gdy jestem już w szkole nagle dostaje ataku i muszę biec do toalety, a niekiedy wracam do niej 2-3 razy. Gdy już minie godzina powiedzmy 11 nic już się nie dzieje, wszystko wraca do normy. Lecz następnego dnia prawdopodobnie czeka mnie ta sama sytuacja. Miałem kierować się z tym problemem do gastrologa lecz dowiedziałem się, że nadczynność tarczycy powoduje właśnie takie biegunki. Wizytę u endokrynologa mam dopiero za miesiąc, a rok szkolny właśnie się zaczął więc chciałbym prosić o poradę tutaj. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

djfafa napisał(a):Chyba masz raczej niedoczynność skoro Cię leczą Euthyroxem.
zibi4 napisał(a):Być może jest to następstwo stresu związanego ze szkołą,można by spróbować czegoś na takie stany nerwicowe i kupić coś w aptece bez recepty opisując dolegliwości.Może akurat pomoże.
Biegunka jest częstym następstwem stresu.