Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹InternistaInterna – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami wewnętrznymi człowieka czyli chorobami układu oddechowego, pokarmowego, krążenia a także ostrymi zatruciami, chorobami zawodowymi, skazami krwotocznymi, chorobami układu ruchu.
Regulamin działu
Dyskusje w tym dziale toczą się wokół tematów związanych z wszelkimi dolegliwościami wewnętrznymi człowieka. Jeżeli szukasz informacji na temat układu pokarmowego, oddechowego czy też układu krążenia, powinieneś odwiedzić to miejsce. Zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Forum adresowane jest zarówno do samych pacjentów poradni internistycznej, jak i członków ich rodzin, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę w tym obszarze. Zapraszamy do aktywnego uczestnictwa w rozmowach, dzielenia się swoim doświadczeniem oraz udzielania wskazówek innym. Dowiedz się czegoś więcej na temat skazy krwotocznej i chorób zawodowych. Jeżeli szukasz pomocy w interpretacji diagnozy swojej dolegliwości czy też interpretacji przeprowadzonych badań – nie wykluczone, iż znajdziesz ją właśnie w tym oto miejscu. Naucz się radzić ze swoimi problemami zdrowotnymi, pozwól sobie pomóc – postaw na zdrowie! Warto wykorzystać szansę jaka płynie z możliwości aktywnego uczestniczenia w dyskusjach na temat spraw, które cię dotyczą.
Od pewnego czasu nie czuje sie najlepiej.. Wypisze wszystkie objawy które mi dolegają: przede wszystkim ból głowy w okolicach potylicy + ból uszu,czuję jakbym gotowała się od środka (czyli takie uczucia gorąca, pulsującego ciepła od wewnątrz, ale nie mam goraczki- 36,3) częste drętwienie kończyn i żadko karku, boli mnie serce(pulsujący ból, w ciągu dnia i czasem jak wstaje rano albo kłade się w nocy spać czuję jakby mi kołatało mocno serce, i ogarnia mnie lekka duszność) boli mnie z przodu w na wysokości pępka (chyba to są nerki) po bokach i mam suchą skórę która strasznie swędzi ( wcześniej nigdy takiej nie miałam) To są dolegliwości jakie mi przeszkadzają, może jest wiele czynników, które na to wpływają ale bardzo prosze o rade co mi może być, z góry dziekuję. Joko 17 lat
Bez badań nie da się postawić diagnozy.Wstępnie można zrobić ogólne badanie krwi (morfologia, glukoza, CRP) i moczu oraz w kierunku hormonów tarczycy, głównie TSH. Obecnie można przypuszczać, że objawy mogą wskazywać na zaburzenia funkcjnowania tarczycy lub alergię.
Jeśli była to typowa angina ropna i była niedoleczona, to tak. Anginę wywołuje Streptoccocus pyogenes i produkuje on antygen podobny do niektórych (że tak w uproszeniu określę "struktur" naszego organizmu i może to być mięsień sercowy, powierzchnia stawów, przypuszczalnie i tarczyca). Konieczne są ogólne badania krwi, moczu, CRP, hormonu tarczycy (jak wcześniej pisałem) i wymaz kontrolny z migdałków (sprawdzenie, czy nie ma nosicielstwa jakiegoś drobnoustroju). Nie lekceważ problemu!!!
Ale jeśli mnie bolą nerki (chyba!!! to jest ból na wysokości pępka z przodu po obu stronach pępka) i nie mam powiększonego wola to, czy to może być tarczyca? Bo ja już nie wiem co ja mam robić?
Czy jeśli bym nie zgłosiła się teraz na badania, tylko za jakiś czas (np. pare miesięcy) to czy to może mieć jakieś konsekwencje zdrowotne później? a czy to na coś poważnego wygląda?
Jeśli Twoje problemy są spowodowane nadczynnościa lub niedoczynnością tarczycy, to jest to poważny problem. Odwlekanie badań nasili objawy i trudniejsze będzie leczenie.