Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Witam od około 1,5 roku męczę się z tą oto chorobą.Dermatolog mówi że to pokrzywka ale nawet nie określił jaka , więc postanowiłem znaleźć sam i okazuje się że to pokrzywka fizykalna.Gdy teraz zaczynają się ciepłe dni to po prostu jest masakra.Gdy słońce lekko przyświeci już mnie zaczyna swędzieć , piec , szczypać i wszystko co możliwe.Gdy jem ciepły obiad też to występuje , gdy się zgrzeję lub jakikolwiek wysiłek fizyczny.Chciałbym w lato znaleźć jakąś pracę no , ale niestety nie ma jak bo nic nie mogę robić )jedynie pracować w chłodni).Biorę tabletki diphergan coś one pomagały ale ostatnio jak je biorę to jestem bardzo senny dosłownie usypiam na siedząco i coś mnie serce po nich kuje(w ulotce jest napisane że mogę występować takie objawy).I w innych pokrzywkach wyskakują bąble a w tej pojawiają się takie czerwone pręgi i znikają po 30-60 minutach.Więc nie wiem co mam teraz robić , chciałbym pojechać nad jezioro albo gdzieś ale nie mogę.Ktoś z tym też walczy , może dać jakieś rady, wskazówki co mam robić?Za pomoc będę naprawdę wdzięczny.
Proszę o podanie leków jakie były wcześniej stosowane i jakie przynosiły efekty? Czy próbowano na ten przykład leczenia metodami homeopatycznymi? Objawy związane z pokrzywką utrzymują ok. godziny po zadziałaniu czynnika drażniącego, a potem znikają?
Leki jakie stosuje to Clemascinum on mi nie pomaga mam dwa opakowania i może brakuje 5 tabletek , pomaga mi diphergan(właśnie dziś go wziąłem bo musiałem wyjść a na takim słońcu nie da rady wytrzymać)Diphergan mi pomaga ale po nim jestem strasznie senny i serce mnie po nim boli a mam bradykardię.Rok temu brałem ten lek i pojechałem do szpitala bo mnie serce bolało zostałem na kilka dni i okazała się że mam bradykardię , mówiłem im że stosuję te tabletki ale stwierdzili że to raczej nie od tego. Nie próbowałem leczenia metodami homeopatycznymi pierwszy raz spotykam się z taką metodą. Znaczy swędzenie pieczenie itp trwa do 15 -20 minut zależy jak szybko się schowam w cień lub do chłodnego miejsca a pręgi zostają do około godziny.Gdy już się schowam w cień i mi przejdzie wyjdę na słońce i znów jest to samo tak można cały czas.Aha i tabletka pomaga ze słońcem ale nie koniecznie zawsze jak wykonuję zajęcia fizyczne.
Więc na dzień dzisiejszy zażywasz tzw. lek antyhistaminowy I generacji. Są to leki dość stare mające swoje zalety ale i zdecydowane wady. Do zalet możemy zaliczyć dość szybkie działanie przeciw alergiczne stosowane są w stanach nagłych, działanie przeciwświądowe i uspokajające. Wygląda mi na to że Twój problem może mieć również podłoże związane ze stresem, psychiką, które wpływają na nasilenie objawów. Dlatego lekarz stosuje lek z tej grupy. Niestety Diphergan wywołuje w Twoim przypadku również swoje działania niepożądane dotyczy to senności, zaburzeń rytmu serca i pewnie obniża ciśnienie. Może być to związane z źle dobraną dawka, może stosowana dawka jest zbyt duża. Można spróbować dobrać inny preparat z tej grupy ale skoro klemastyna nie działa to niewiele ich zostało. Jest jeszcze np. Peritol tbl. aczkolwiek stosuje się go wtedy gdy inne leki zawodzą bo ewentualne działania niepożądane są bardziej poważne, lub kilka raczej słabszych preparatów (czytaj bezpieczniejszych) np. Ketotifen tbl. Najlepiej by było gdy udało się terapię ustawić na regularnie stosowanych lekach drugiej generacji jak np. zyrtec tbl. mają one mało działań niepożądanych ale nie działają przeciwświądowo i uspokajająco. Chociaż nigdy nie da się do końca przewidzieć jak zareaguje organizm. Ale pamiętaj to lekarz decyduje jakie leki bierzesz bo on ma pełny zestaw informacji na temat choroby, a ja tylko spekuluję. Z takich pomocniczych rzeczy to zawsze możesz łykać jakieś wapienko przeciwuczuleniowe na pewno nie zaszkodzi, a może złagodzić objawy. No i jeszcze spróbować zastosować leki homeopatyczne znam kilka osób, którym takie preparaty pomogły. Leki te są bez recepty myślę że można je wprowadzić na własną rękę. Poniżej podaję opis jednego z preparatów jest dosyć drogi ale jak pomęczysz farmaceutę w aptece to może znajdzie coś ciekawszego.
R21 Krople przeciw wypryskom i chorobom skóry 22ml DZIAŁANIE: Preparat ten oddziałuje poprzez poprawę struktury skóry, w szczególności przeciw skłonnościom do chorób skóry. Usuwa uszkodzenia skóry pozostałe po wcześniej nie całkowicie wyleczonych chorobach skóry, szkodliwe następstwa szczepienia. Poszczególne składniki wykazują następującą symptomatologię: Medorrhinum: rozproszony świąd skóry szczególnie wieczorami, zaczerwienienie z plamami w kolorze czerwonej miedzi, również w kolorze brązowym, tworzenie się brodawek. Następstwa ukrytej rzeżączki. Psorinum: przede wszystkim środek oddziałujący na układ chłonny (limfatyczny, gruczołowy). Opryszczki, guzki, krosty. Ogólne osłabie-nie, wydzieliny cuchnące. Thuja: bolesna nadwrażliwość skóry na dotyk z mrowieniem, swędzeniem i pieczeniem. Sączące się wypryski szczególnie w okolicach owłosienia i na twarzy. Tworzenie się brodawek. Vaccininum: stany chorobowe po szczepieniu przeciwko ospie, uporczywe wykwity skórne, nerwobóle, ogólna dyskrazja (= nie-prawidłowy skład krwi lub płynu ustrojowego).
DAWKOWANIE:
O ile lekarz nie zaleci inaczej, zażyć tylko raz, 30 min. przed posiłkiem, dawkę w ilości 10 kropli z małą ilością wody. W razie potrzeby powtórzyć dawkę po 8 dniach. Dzieciom w wieku szkolnym podać 5-8 kropli według powyższego schematu.
A jeśli się zdecyduję zażyć Krople przeciw wypryskom i chorobom skóry 22ml to mogę wiedzieć jakie mogą być skutki uboczne? czy są one całkowicie bezpieczne?
Działania uboczne kropelek R21 nie są na dziś dzień znane, zresztą zerknij w googla, poczytaj o homeopatii jest to dość kontrowersyjna metoda leczenia ale ma wielu zwolenników, są też inne leki homeopatyczne na przykład z firmy heel preparat Sulfur w tabl. też wydaje się ciekawy ale wiem że są problemy z jego dostępnością.
Sam nie za bardzo wierzę i nie stosuję homeopatii, ale tak się jakoś dziwnie składa że znam sporo osób, którym ona pomogła. Zresztą zobacz na dział pediatrii tam często są polecane leki homeopatyczne i wiele osób je sobie chwali. Nie twierdzę że ona Ci pomoże ale jeśli masz dość mocno nasilone działania niepożądane po dipherganie i na dodatek słabo się on sprawdza, to może musisz poszukać innej drogi. Skonsultuj leczenie z innym lekarzem może wymyśli coś co będzie dawało lepsze efekty? Może trzeba chorobę dokładniej zdiagnozować i dopiero potem włączyć prawidłowe leczenie? Przez internet nie da się tego niestety zrobić. Wszystko w praktyce zależy od Twojego samozaparcia. Leków też jest jeszcze sporo, ale większość na receptę więc chcąc nie chcąc zostaje Ci kolejna wizyta u lekarza.
Założyłem temat na forum homeopatii i jeden z użytkowników napisał "Leczenie homeopatyczne napewno panu pomoże,mam prawie codziennie takie przypadki,dostaje pan 5kuleczek pojedynczego leku homeopatycznego i w kilka dni jest po pokrzywce,aby ten odpowiedni lek dobrać potrzebny jest wywiad z chorym " Napisał maila i czekam na odpowiedź
Czesc! Ja tez mam pokrzywke przynajmniej tak stwierdzili lekarze trzymali mnie na badaniach w szpitalu trzy dni zrobili badania juz chyba na wszystko i nic nie wykazuja a z moja choroba jest coraz gorzej nie spie juz ktoras noc z rzedu bo swedzenie nie daje zasnac a jutro ide do pracy nie mam pojecia jak sobe z tym poradzic. Moja choroba zaczela sie mnie wiecej dziewiec miesiecy temu na poczatku pomagal tylko Zyrtec w dawce jedna tabletka na dwa, trzy dni i nie mialem wysypki tylko swedzenie . Po trzech miesiacach swedzenie nasililo sie bardziej wiec znowu udale sie do lekarza po wizycie dostalem Aerius i Telfast plus kremy troche sie podlamalem po gdy poszedlem do apteki zaplacilem ok czterystu zlotych ( w przeliczeniu na polskie poniewaz nie mieszkam w kraju ale jak na moje warunki tez bylo to sporo) te leki pomagaly mi przez ok dwa miesiace. Natomiast po ostatnim moim powrosie z polski ok dwa tygodnie temu dostalem strasznych plam na ciele zaczela mi puchnac twarz i swedzenie ze zdwojona sila . To spowodowalo ze trafilem do lekarza na ostry dyzur zbadali mi krew zrobiki ekg i wyslali do domu z chydrocortizonem ( betapred ) w dawce osiem tabletek dziennie. Po trzech dniach mialo mi to wyciszyc chorobe do tego stopnia ze miale zaczac normalnie funcjonowac. Natomiast po tym leku nie pomoglo mi nic a wrecz zaczolem puchnac jeszcze bardziej i do tego pojawily sie jeszcze problemy z oddawaniem moczu. Zadzwonilem wiec do przychodni dermatologicznej ale czas oczekiwania na wizyte dwa miesiace, wiec wsiadlem w samochod i pojechalem do szpitala a tam polozyli mnie na oddzial i tak jak pisalem juz wczesniej robili szerg badan wlacznie z badaniami na wirusowe zapalenie watroby i na hiv nic nieznalezli odeslali dzisiaj do domu ze skierowaniem do przychodni rejonowej ze skierowaniem na dalsze badania. Dostalem znowu nowe leki Cetirizin Mylan 10mg i do diety Aerius oczywiscie mam brac po jednej tabletce obydwa leki rano i wieczorem. Kolejne koszta dobrz tylko ze to nie polska bo zaplacilem za nie tylko osiemdziesiat zlotych bo przkroczylem juz limit i mam piedziesiat procet znizki. Niestety sadze ze teleki tez mi nie pomagaja poniewaz wziolem je wieczorem i zamiast spac siedze teraz i pisze caly jestem obsypany na czerwono i wszystko mnie swedzi. Na szczescia chociaz troche ustapila opuchlizna z twarzy i mozna sie pokazac do ludzi. Natomiast nie wiem jak sobie z tym poradzic w pracy. Moze wy wiecie opiszcie jak z tym funkcjonowac czy jest to mozliwe. Ja sie obawiam najgorszego ze bede musial zrezygnowac bo nieda sie przeciez pracowac i ciagle sie drapac i pozatym nie fajnie to wyglada kiedy przychodzi to pracy ktos kto jest tak spuchniety ze wyglada jak dzwonnik z noterdam. Pozatym lekaz powiedzial mi ze po tych lekach kture teraz dostalem nie powinienem prowadzic samochodu bo pogarszaja one bardzo psychomotoryke wiec nie wiem jak sobie poradzic moze wy wiecie piszcie....