Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
USG robiłaś poza czasem kiedy przyjmowałaś anty? Miki, pojdziesz do lekarza on obejrzy wyniki i powtórzy usg. Wtedy coś powie. I nie jest to choroba (te Twoje wyniki) bo być może to poprostu zaburzenia hormonalne...
usg robilam przed przyjmowaniem proszkow.do lekarza mam dopiero za trzy mies.no a jesli to nawet zaburzenia hormonalne to moze byc problem z owulacja???
Nie wiem. Nie wiem jakie są odchylenia hormnalne, nie wiem jaki jest stosunek LH:FSH, nie wiem jak wygląda usg....nie można określić jednozncznie. Zresztą nawet gdybym wiedziała to ja kazałabym powtarzać badania w poszczególnych fazach cyklu. Co więcej gdybym taką wiedze miała i potrafiła powiedziec co Ci dolega to byłabym ginem :D A jak każdy wiedzi...nie jestem :)))) Miki ja uważam, ze wazne jest jakie właśnie są odchylenia od normy...bo to jest istotne. Poszukaj w googach na temat hormonów które podałaś i wyedukuj coś sama. Jesli chcesz to wyślę Ci link na tronę z normami hormonalnymi i wyjasnieniami, który za co odpowiada itp...
To zależy. Podwyższone LH w stosunku do FSH jest znaczącym czynnikiem diagnostycznym dla PCOS, jeśli występują też inne objawy (bo to jest zespół objawów). Też miałam podwyższone LH 7,8, przy FSH 3,99 (w 8 d.c.), czyli prawie 2, ale nie mam charakterystycznego obrazu jajników na USG i w miarę regularne miesiączki, nigdy nie miałam trądziku, ani kłopotów z nadmiernym owłosieniem więc ginekolog wykluczył PCOS. Także sam stosunek LH do FSH jeszcze o niczym nie świadczy.
do lekarza ide za ty mies.przez trzy mies mam brac yasmin i potem powtorzyc LH i FSH.to w takim razie margaret co ci jest?bo mi na usg tez nie wyszlo ze mam pcos.no i nie wiem.ale mam problem z owlosieniem chodz niewielkim
Miki, pytałam ginekologa o ten stosunek FSH i LH, bo naczytałam się wcześniej, że prawidłowo powinien wynosić 1. Stwierdziła, że rzeczywiście jest podwyższony, ale nie wynosi 2 (choć moim zdaniem niewiele brakuje przecież), wg niej najważniejsze jest to, że miesiączki są w miarę ok. Powiedziała, że skupia się na leczeniu mojej osoby, a nie stosunku hormonów, bo cykle są w miarę regularne. Mam zaufanie do mojej lekarki :) Poza tym nie chcę i zresztą nie mogę faszerować się hormonami.
Zresztą jeśli rzeczywiście miałabym te policystyczne jajniki i pęcherzyki by nie pękały to USG by raczej to pokazało?