Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Chodze do szkoly w ktorej jest bardzo zimno przemarzam(chociaz kazdemu jest bardzo ciepło)Caly czas mam podwyższona temperature 37,2 w kazdej porze dnia.Jestem caly czas zmeczona i senna nawet nie wiem czemu.Nie boli mnie gardlo ani nie kaszle.Dodam że mam zapalenie ukladu moczowego moze z tym ma jakis zwiazek??Czekam na odpowiedz.
mialam zakażenie i wlasnie bralam urosept czy jakos tak wiec mozliwe ze wrocilo bo gdy tylko wiatr na dworze jest bola mnie nerki i sie zaczyna a w takim razie skad bierze sie u mnie zmeczenie i ospalość??wczesniej nie mialam problemu
Cięzko mi powiedzieć, nie znam się, ale miałem (własciwie jeszcze mam) podobny przypadek. Nic mnie nie boli, nie kaszlę, a tp. osiągała wartośc nawet 37,3 C (raz osiagnęła 37, 5C) w ciagu dnia. Rano zawsze była normalna, po "rozpoczęciu dnia wzrastała" i w jego trakcie osiągała 37,3 C i potem tak do około 37 C opadała. Im więcej chodzięłm po dworzu tym bardziej wzrastała. No i to też było męczące musiałem sie kłaść w ciagu dnia, wieczorem nie miałem siły prawie na nic. Trwało to już jakieś pół roku nawet. Lekarz przepisał mi leki przeciwgrzybicze i to chyba trafione w moim przypadku, bo jak narazie tp. nie przekroczyła 37 C, ogólnie sie obniżyła i nawet czuje to, że mam więcej siły, jestem w stanie więcej rzeczy załatwić w ciagu dnia nie odczuwając takiego zmęczenia. Jestem w trakcie antybiotykoterapii, a antybiotyki ponoc powodują powstawanie grzybicy. zacząłem pić codziennie Kefir i Jogurt z probiotykiem żeby uzupełnic florę bakteryjną, więc może ubytek flory bakteryjnehj tez to powoduje. Nie wiem czy to pomoże, no bo pisałaś o zakażeniu dróg moczowych, ale może jeszcze można popróbowac pod tym kątem, no chociaż nie wiem na ile to zda u mnie egzamin, no bo jest lepiej, ale jeszcze nie do końca dobrze.