Mam głupie pytanie ale czy zbyt niż to zwykle bywa powiększone piersi i bardziej bolesne przed samym okresem mogą być objawem ciąży.tym bardziej że okres spuźnia się już 3 dzień?
Pytam poważnie bo mojej dziewczynie spóźnia się już okres 4 dni i ona się bardzo stresuje. Ma bóle jak przed okresem ale on nie przychodzi. Nie uprawialismy stosunku w dniach płodnych no może raz zachaczyliśmy ale to było w prezerwatywie. Ona nigdy nie miała aż tak spóźniającego się okresu zawsze to były góra 2 dni.
1. Taki objaw może sygnalizować i ciążę i zbliżającą się miesiączkę, 2. Dni płodnych się nie wylicza bo jak sam teraz widzisz okres się spoźnia i co za tym idzie dni płodne stały się niepłodnymi i na odwrót. 3. Odbyliście stosunek z przerwatywą więc szansa na ciążę starsznie nikła... 4. Pierszą z faz w cyklu miesiączkowym jest faza folikularna, która jest ruchoma! Tak więc okres wcale nie musi się spóźniać, Poprostu cykl może być dłuższy. 5. Twojej dziewczynie jeszcze nie raz! wydluży czy skróci się cykl a pms zmieni diametralnie. 6. Test.
ps. Spóźniający się okres + większy ból piersi niż dotychczas wcale o ciąży nie musi świadczyć. Bardziej świadczy o dłuższym cyklu. Cykl z wahaniami +/-7 dni to nadal cykl regularny. Mój cykl w tym miesiącu wydłużył się niby o 5 dni (choć tak naprwdę wiedziałam wcześniej, że tak będzie bo czułam owulację - więc przyszedł jak należy a mówienie ze się spoźnił należy wykluczyć) do tego piersi bolały znacznie bardziej niż w ubiegłych cyklach "na czas". W ciąży nie jestem! :)
Wikam bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Ale prosze mi powiedz ile to może potrwać, gdyż testu ona nie chce na razie zrobić woli się łudzić że będzie ok i nie jest w ciąży. Dziś się od niej dowiedziałem że właśnie rok temu ok 8 maja także okres jej się wydłużył aż do 35 dni czy to jest jakaś zależność związana z tym pierwszym cyklem o którym pisałaś że on może być dłuższy? Piersi wciąż ma duże bolą ale już troszkę mniej czego to może być oznaka? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
Nie wiem jak mam to powiedzieć żeby nikt się nie śmiał :) ale....w okresie wkacyjnym (letnim) bardzo często dziewczyny piszą, że cykl się wydłuża (w tym ja!) czemu? Nie wiem....:( Cykl 28-35 dni to cykle regularny i nie jest żadną anomalią! Cykl dziewczyny może jak najbardziej być sobie dłuższym i potrwać nawet 40 dni ! I po co udręka przez tyle dni w obawie, że to ciąża,....najlepszy jest ...test. Zrób go dziewczynie Ty. Jeśli cykl bedzie jeszcze dłuższy niż omawiane należy zgłosić się do gina i on wywoła okres. Często się tak dzieje i nie ma to nic wspólnego z ciążami czy współżyciem.
ps. Jeśli piersi przestają boleć nie wiem czego to jest oznaka bo piersi bolące w ciąży raczej nie przestaną tak szybko być bolesnymi. Gorąco namawiam na test....
Wikam jeszcze parę pytań jeśli mogę zadać je Tobie. 1. Jeśli już sporadycznie miała już bóle jak przed okresem lub podczas tzn. że okres będzie? 2. Czy podczas dłuższego cyklu owulacja nadal występuje mniej więcej w jego środku? 3. Czy to normalne że ponad tydzień przed wypadającym okresem piersi są już bardzo nabrzmiałe? 4. Ile kosztuje mniej więcej test ciążowy i jaki jest najlepszy? Z góry dziękuje za odpowiedź:-)
1. Tego nie wiem ani ja ani lekarz :) 2. Owulacja wystepuje zawsze na około 2 tygodnie przed nastepnym okresem. Czyli jeśli cykl się wydłuża to oznacza, ze owulacje bedzie/była później niż przy cyklu krótszym. Innymi słowy owulacja "rusza się" wraz z przesunięciem cyklu. 3.tak 4. Mniej więcej 10zł. Czasem ciut drożej czasem taniej. Test najlepiej kupić płytkowy i w sumie obojetnie jakiej firmy. Najwazniejsze to zrobić go z pierwszego moczu. Nie tyle rano - co poprostu z owego pierwszego moczu. Może to być i południe :)