Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Witam mam pytanie, od kilku dni mam mdlosci a dzis rano pojawily sie wymioty a do tego sluz z krwia , co prawda nie duzo ale krew byla widoczna. Czy to moga byc objawy poczatki ciazy?
Moja żona ostatnią miesiączkę miała 27 października ,5 listopada była u lekarza aby sprawdzić czy w 10 dniu cyklu ma owulację,okazało sie że ma cykle bezowulacyjne,okresu nadal nie widać to jak dobrze obliczyłem to dziś jest 45 dzień cyklu od pierwszego dnia miesiączki.Żona myślała,że juz w końcu dostanie ten okres bo miała takie same objawy co przed każdym@ ale nic nie dostała...od czasu do czasu na bieliźnie widać było pojedynczy śluz lekko zabarwiony krwią,a dodatkowo od tygodnia(chyba)ma nabrzmiały lekko brzuch i wrażliwe piersi a do tego zmierzła i nerwowa że wytrzymać nie idzie z nią,nie mówiąc już że zrobiła sie od pewnego czasu płaczliwa o byle co....Stwierdziła że jak do wtorku nie dostanie @ to jedzie do gina.I w związku z tym opisem mam pytanie czy możliwe jest,że jest w początkach ciąży i czy ogólnie przy braku cykli owulacyjnych jest możliwość że jednak udaje się zajść(jeszcze dodam że od dwóch miesięcy bierze oeparol chociaż nie wiem czy to jest jakikolwiek sens przy braku owulki.....doradźcie coś...
Chyba najlepiej lekarz powie na te pytania jak zbada. Jesli nie ma owulacji to w ciążę raczej nie można zajść. Objawy wyglądają że mogłaby być w ciąży jednak objawy tak szybko nie występuja zaraz po współżyciu. Identyczne objawy moga być przed okresem tzw Zespół napięcia Przedmiesiączkowego. A okres może się opóźniać z wielu innych powodów nie tylko ciąży o czym już nie raz tu było, np ze stresu, z powodu przeziębienie czy innej choroby, czasem z powodu niektórych leków, podróży, złego trybu życia(brak snu, odchudzanie) itd, itp.
Nie piszesz czy żona miała regularne cykle i to tak pierwszy raz czy zdarzały jej się jednak takie opóźnienia. Starczy zrobić test ciążowy rano z pierwszego moczu jeśli termin spodziewanej miesiączki już minął i wszystko się okaże. Bez badania każdy tu może tylko gdybać i tylko lekarz odpowie Wam tak jakbyście chcieli tak naprawdę
Ekspertem w tej dziedzienie nie jestem ale nie ma owulacji = nie ma ciąży. Jednak....objawy Twojej żony mogłyby wskazywać na ciążę bądź wlasnie owulację < śluz zabarwiony krwią>. No bo plamienia tyle przed okresem raczej się nie zdarzają..... Powiedz proszę : *Twoja zona mierzy tempkę. Co zinterpretowała na jej podstawie? *Czy to był pierwszy monitoring <i jedyny> i tylko na jego podstawie stwierdzono cykle bezowulacyjne? *Czy zona miała badania hormonalne i inne? *Czy została stwierdzona przyczyna cyklów bezowulacyjnych? *Lekarz ma zamiar zastosować jakieś leczenie?
Jeśli chodzi o temperaturę to nie wiem... Miała dwa monitoringi we wrześniu i pażdzierniku lekarz ginekolog zanych badan nie robił ale żona wczesniej była u ogolnego gdzie robiła tsh i wyszło dobrze wszystko(to chyba tarczyca jak się nie myle-TSH) lekarz ma zamiar sprawdzić drożność jajowodów(laparoskopia)ale to w styczniu dopiero....
dodam jeszcze że żona zrobiła jak na raize 1 test ciążowy tydzień po spodziwanej miesiączce ze skutkiem negatywnym,ale może jakby po niedzieli jeszcze zrobiła(jesli nie dostanie tego okresu)test to by sie człowiek bardziej upwnił czy jest czy nie...przed wizytą u lekarza...
Skoro u Twojej zony nie ma ciągle okresu to tak naprawdę nie wiadomo czy test zrobiliście po upłynięciu dnia miesiączki :) Może owulacja wystapiła późno i teraz są tego skutki :) Test oczywiście możecie powtórzyć. Wiesz....skoro lekarz chce sprawdzać drożność jajowodów to chyba nie ma zastrzeżen co do gospodarki hormonalnej Twojej żony....Zresztą sam wiesz jakie mogą być skutki niemożności zajścia w ciążę. Poczytaj o nich a potem powiedz lekarzowi żeby wyeliminował każdy pokolei :)
A tu na temat cykli bezowulacyjnych i ich leczeniu! "By wykryć czy w czasie cyklu zachodzi owulacja, kobietę kieruje się na badanie hormonalne w odpowiedniej korelacji z cyklem (trzeba je wykonać cztery razy podczas cyklu, gdyż poziom hormonów zmienia się w poszczególnych jego fazach), cytohormonalne (tzw. rozmazy pochwowe) oraz poziom hormonów tarczycy. Oprócz tego wykonuje się ultrasonografię dopochową. Na ekranie USG można dokładnie ocenić stadia rozwoju pęcherzyków Graafa, w których dojrzewają komórki jajowe. Owulację przywraca terapia hormonalna, która pobudza i prawidłowe dojrzewanie jaja w pęcherzyku jajnikowym. Terapia ta nie trwa z reguły dłużej niż sześć miesięcy"
u nas jeszcze nic pewnego...zona nie robiła jeszcze testu,chce poczekać troche.....ale wczoraj ponosiła 2 letnie dziecko na rękach a dziś miała na bieliźnie delikatny śluz z małą zawartością krwi....ale okresu nadal nie ma....