Po szpitalu, gdy nic nie wykryto a objawy nadal sa
Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
Trafilam z objawami oslabienia miesni nog i rak, strasznymi zawrotami glowy, trzesieniem sie rak, bolami kregoslupa. W szpitalu zrobiono podstawowe badania, krew, usg jamy brzusznej, przecwietlenie pluc, tomografia. Nic nie stwierdzono i wypisano do domu a ja nadal mam to co poptrzednio. Przeszkadza mi to w codziennym zyciu, np to oslabienie rak jest takie ze czasem z trudem pisze na klawiaturze. I co teraz? Zastanawiam sie co robic, ignorowac? W sumie nie zrobiono badania na poziom witaminy B12 w organizmie, robic na wlasna reke?
Nie szkodzi, dziekie za odpowiedz. W sumie prawde powiedziawszy nie wiem co robili, pobrali w sumie 9 ambulek krwii, wiem ze podstawy ob itd. Pielegniarka mi powiedziala ze bedzie robione b12 a wczoraj jak rozmawialam z doktor to powiedziala ze to badanie wogole nie bylo robione tylko na przeciwciala. Tarczyca byla zbadana i nic nie wyszlo. Nie wiem czy badanie pod katem tych witamin zrobic na wlasna reke? Aktualnie dano mi zwolnienie lekarskie i jeszcze wypisu nie ma bo nie maja tych brakujacych przeciwcial. Za bardzo mi nie pomogli szczerze mowiac. Zastanawiam sie czy oslabienie miesni nog moze miec zwiazek z bolami kregoslupa?
Ja mam cos takiego podobnego ze nic do mnie nie dociera, ale to moze przez to ze niedawno 2 razy dosc mocno stuklem sie w glowe, dokladnie w lewa czesc glowy, od tej pory nie wiem co sie ze mna dzieje i mam czeste bole glowy, do tego biore magnez od jakiegos tygodnia ale nic nie pomaga
Hej, a miales robiona tomografie glowy? bo w sumie to by wszystko wyjasnilo u ciebie, czy w wyniku uderzenia nie powstaly jakies zmiany ktore powoduja ten stan.
Dzieki za pomoc! Odnowie troszke temat bez zakladania kolejnego watku. Mialam robiana tk, i tam nic nie wyszlo, wiec czy w MRI moze wyjsc cos co umknelo w tk? (wybaczcie jesli to glupie pytanie ale wynika czysto z niewiedzy) Objawy nadal mam takie same, z tym ze najbardziej dokucza mi oslabienie miesni dloni, palce dretwieja mi tak ze czasem kubka za ucho nie moge zlapac :/ Wiec sie zastanawiam, w sumie mam skierowanie na badanie sily miesniowej - tylko mam wybor albo $$ albo czekac pare miesiecy. A moze ktos by wiedzial co oznacza wynik dodatni na przeciwciala jadrowe HEp2? Z gory dzieki za pomoc
Typ swiecenia HEP-2 moze swiadczyc o chorobie tkanki lacznej, worek jest duzy i naleza do nich m.in. SLE, zespół Sjögrena, MCTD, sklerodermia, zapalenie wielomięśniowe czy RZS, ziarniniak Wegenera, sarkoidoza etc. W zasadzie twoje objawy pasowalyby do tych chorob ale nie masz sie co na razie "nakrecac" w tym kierunku, roznie bywa ze swoistoscia tych badan, czy robilas cANCA lub pANCA ? Jaki masz wynik CRP i OB. Czy mialas robione USG nerek lub RTG pluc ? Czy masz zaczeriwenione spojowki lub jakies wysypki na skorze ? Czy masz podwyzszona temperature ? Czy masz biegunki ? Wypadaloby skonsultowac to z jakims reumatologiem klinicznym. Co to CT vs. MRI, to badanie obrazowe TK nie wykryje malych zmian demienilizacyjnych wystepujacych m.in. w stwardnieniu rozsianym, rezonans ma o wiele wieksza rozdzielczosc, juz przy polu 1.5T jest o wiele lepszym narzedziem diagnostycznym w porownaniu to promieni X. Nie chcialbym wychodzic przed orkiestre i radzic przed postawieniem diagnozy ale jesli bedziesz miala zalecenia brania sterydow to sprobuj przejsc kuracje tfx-em. Warto zaryzykowac, dzialania uboczne sa znikome a czasami mozna ustabilizowac uklad autoimmunologiczny. Zycze sil i optymizmu. K
Bardzo dziekuje za tak szczegolowe informacje. Mialam RTG klatki piersiowej, wyszlo ok. W szpitalu mialam miec robione wlasnie MRI i punkcje ledzwiowa ale ostatecznie z tego zrezygnowano. Ogolnie badania krwi wyszly dobre. W tych bardziej szczegolowych podwyzszona ilosc limfocytow, i albs a za nisko GA2S (cokolwiek to zanczy??,cos z bialkiem?) i te przeciwciala jadrowe. Objawow zadnych z opisanych przez cieibe nie mam. Mam te co na poczatku, plus stasznie zaczelo mnie razic swiatlo sloneczne, a wieczorem np musze zapalac dodatkowe bo tak slabo widze, i strasznie szybko sie mecze oraz chudne (tarczyca ok) Teraz tylko pytanie czy isc od razu z tym wynikiem do internisty, czy poczekac i zrobic badanie na sile miesniowa. Fajnie jakby wkoncu byla jakas diagnoza bo narazie kazdy tylko odbija pileczke, fakt wazne zeby sie nie nakrecac. Chcialabym tylko sie dowiedziec czy kiedys bedzie tak jak dawniej bo jak narazie ten stan odbiega od normalnosci. Nie wiem tez jak ze sportem, sam chod sprawia mi problemy a co dopiero wysilek fizyczny :/ Dziekuje bardzo za pomoc, pozdrawiam