Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Dziendobry. Jestem 10 dni po rekonstruckji wiazadla krzyzowego przedniego. Zabieg prowadzil chirurg Malinowski. Po 10 dniach noge w zginam w okolo 70-80 stopniach moglbym wiecej ale sie boje. Leze na wyprostowanej nodze nic mnie nie boli i to mnie najardziej martwi. Czy to mozliwe ze zabieg moglby sie nie powiesc? Wyglada to tak jakbyy wiazadlo bylo zamocowane za luzno bo w takim okresie po operacji myslalem ze nie bede zdolny do zycia. Operacja byla przeprowadzona w Makowie Maz. sposobem srub tytanowych czy cos takiego. Prosze o pomoc.
Nie bardzo rozumiem, jak nie boli to źle?masz wątpliwości możesz udać się do lekarza(z tego co pamiętam dr.Malinowski ma dobrą opinię,)który sprawdzi czy wszystko jest w porządku a sądzę że jest,należy pamiętać,że,to jeszcze zabieg świeży.Czy stosujesz już ćwiczenia wzmacniające mięśnie uda?
no zdziwilo mnie ze jest az tak dobrze. dr. Malinowski ma bardzo dobra opinie i ogolni bardzo fajnie sie z nim rozmiawia. Nie chcialem mu niczym ujac tym postem tylko jak mowie zdziwiony jestem ze jest tak dobrze i myslaem ze po takim zabiegu wiazadlo musi sie rozciagnac a kat zgiecia jest juz duzy. Cwiczen nawet nie zaczolem robic ale noge mialem dobrze przygotowana do zabiegu gdyz cwiczylem miesnie ud.
Witam, potrzebuję opini kogoś kompetentnego. Jestem 5 tyg. po operacji, ćwiczę ostro z rehabilitantem (uważam nazwet że za ostro, robię już wypady, wejścia na schody z obciążeniem, półprzysiady). Po ostatnim intensywnym seansie kolano spuchło, i odchorowałam 3 dni ( gorączka i osłabienie ), nie jestem pewna czy to z powodu kolana, troche bolało, ale nie wiecej niż zwykle... poradźcie co powinnam zrobić ??