Witam! Jestem chory na raka trzustki. Lekarz zalecił mi stosowanie plastrów przeciwbólowych Durogesic zawierających fentanyl Stosuje je od trzech miesięcy. Bóle były bardzo silne Stosowałem juz plastry 75 , ale ból się zmniejszył, obecnie nie czuję go przy 50 a nawet przy 25. Czasem zerwie sie plaster i dlugi czas nie zauważam tego Bólu nadal nie czuję. Jednak uzależniłem się od plastrow (tak przynajmniej mi się wydaje) Bólu nie czuję ale w trzecim dniu po naklejeniu plastra czuję się bardzo słaby , opadam zupełnie z sił. Tak się dzieje również gdy plaster się odklei i nie zauważę tego. Lekarz kazał mi zmniejszać dawki, bo nie ma bólu ale źle się czuję z powodu osłabienia. Przy tym raku raczej ból się nasila a nie zmniejsza U mnie na szczeście ból ustapił albo zmniejszył się na tyle, ze nie czuję go nawet przy braku plastra. Czy to jest uzależnienie? A jeśli tak, to może jest jakiś sposób aby z niego wyjść. Boję się że jesli ból się nasili mój organizm bedzie tak przyzwyczajony do obecnosci w nim fentanylu że nie zapanuje nad bólem.
Dziękuje za odpowiedź Jutro mam wizyte u lekarza Porozmawiam z nim na ten temat Do tej pory lekarz sugerowal wydluzanie terminu przyklejenia kolejnego plastra ale moj organizm chyba domagal sie dawki fentanylu i doznawal szoku To raczej nie skutkowalo mimo ze próbowalem kilka razy Starałem sie tez przyklejać na zminę plastry słabsze i mocniejsze , ale nie wiem czy to dobra metoda Dziekuję jeszcze raz za odpowiedź
[ Dodano: 2007-08-25, 02:44 ] Lekarz stwierdził, że niestety nie ma żadnych leków ktore pomogłyby mi w pozbyciu się uzależnienia od fentanylu.
to chyba poszedl po najmniejszej lini oporu bo tak było pewnie prościej :-/ Uzależnienia się leczy i tyle czy to alkoholowe czy polekowe - najlatwiej powiedziec, ze sie nie da albo sie nie oplaca bo i po co :-/. Teraz moze Pan rzeczywiscie jedynie zmniejszac stopniowo dawke. Organizm sie przyzwyczail i teraz powoli musi go Pan przyzwyczajac do mniejszych dawek. Używał Pan 75 wiec teraz przez jakis czas (trudno wyczuc ile 1-2 tyg)powinien Pan stosowac 50 a pozniej zejsc do 25. Dokladny sposob powinien jednak przedstawic lekarz :!: . Nie wiem tylko czy jedynym objawem niedostarczania leku bylo oslabienie czy takze występowaly inne objawy, które to juz powinno lagodzic sie wlasnie innymi lekami przepisanymi przez lekarza.
Bardzo dziękuję za odpowiedź Ja też odniosłem wrażenie że lekarz poszedł po najmniejszej linii oporu Sam obnizylem plastry do 50 W trzecim dniu czuje sie slabo, mam lęki , czuję niepokój , ale staram sie to przetrzymywać. Po jakimś czasie postaram się przejść na 25. Byc może po dwoch trzech tygodniach. Nie odczuwam dolegliwości bólowych i nie chce dalej truć organizmu fentanylem. Nie wiem , jak rozwinie sie ta choroba. Chce później mieć możliwość ratunku przed bólem. Jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowaniem moim problemem i udzielane wskazówki.