Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Witam , mam dość duży problem . Otóż na szyi mam odstający pieprzyk , wielkości ziarenka pieprzu wiszącego na skórze . Podrażnia mi go szalik , mam dłuższe włosy więc przy suszeniu mnie piecze od tego gorącego powietrza . Mało tego , swędzi mnie przy tym pieprzyku . Problem jest w tym , że jestem niepełnoletni (17 lat) , a mama jest przekonania , że jeżeli mi się nie powiększa to nic nie będzie usuwała ... Jest jakaś możliwość załatwienia tego bez rodzica ? Mieszkam w małej miejscowości gdzie jest dostęp do przychodni , jednak nie ma tam dermatologa . Można liczyć na konsultacje lekarza rodzinnego . Czy da się jakoś iść do tego lekarza rodzinnego , żeby mi dał skierowanie do dermatologa(tutaj już inne miasto) , a ten z kolei do chirurga gdzie by mi to cholerstwo usunięto ? To mi po prostu utrudnia życie i boję się o jakieś zmiany nowotworowe . Proszę o jakąś pomoc .
Jesteś nie pełnoletni i nie ma mowy o jakimkolwiek zabiegu...Porozmawiaj spokojnie z mamą,powiedz co myślisz, jakie masz obawy co do tej zmiany i wybierzcie się razem do przychodni.Co do skierowań to tak jak pisała ane7 .Pozdrawiam
Zacząłem od spokojnej rozmowy ... I gdyby wynik tej rozmowy był pozytywny nie byłoby tego posta ;) Mama pracuję w szpitalu , co prawda na radiologii , nie jest lekarzem tylko technikiem , jednak chyba uważa , że posiada wiedzę lekarza i sama wie najlepiej , że nic mi nie jest ... To jest najgorsze . Spróbuję iść do tego rodzinnego i coś wyczarować , może mi się jakoś uda bez rodzica ... Dziękuję za pomoc , pozdrawiam ;)