Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam bardzo serdecznie. Mój problem jest dość skomplikowany ale postaram sie jasno przedstawić moją sytuację. Jakieś dwa lata temu zaczołem odczuwać ból w kolanie (podczas gry w piłke), po jednym z meczy ból był tak śliny że chodzenie srpawiało mi wiele trudności. Przez około 2 miesiące chodziłem po lekarzach w moim mieście ale nikt nie potrafił mi pomóc. Dopiero gdy udałem sie do Opola do chirurga, którego polecił mi przyjaciel dowiedziałem sie iż miałem pękniętą rzepkę w prawym kolanie. Owy chirurg polecił mi innego specjalistę, do niego juz nie udało mi się dostać. Między czasie zaczołem ponownie grac w piłkę i stało mi się to samo ale z lewym kolanem, ten sam ból w tej samej częsci kolana, teraz to juz mam problem z 2 kolanami. Proszę o radę, z czego to moze wynikać i gdzie najlepiej się z tym problemem udać ????
No własnie ten chirurg zlecił zrobienie przeswietlenia osiowego rzepki, ale niestety w moim miescie nie udało mi sie zrobić takiego zdjęcia, tzn zdjęcie jest ale bardzo słabej jakosći. Gdy pojechałem z nim do tego lekarza to wysmiał to zdjęcie a jak wspomniałem wcześniej nie jest ładtwo umówić się z tym lekarzem. Natomiast poradził mi zebym nie szedł z tym kolanem do niedośwaidczonych lekarzy bo poprostu szkoda kolana no teraz juz kolan. Kilku znajmoych polacało mi Piekary ślaskie, czyli warto tam jechać ??? I ile moze kosztowac leczenie tych kolan ? Dziekuje za odpowiedz
Tak jak wspomniałem mam dwie rzepki w podobnym stanie, w związzku z tym ile mogło by trwać ewentualne leczenie i czy jest mozliwe abym mógł jescze grac w piłkę (mam na mysli grę przy duzym wysiłku) ????
Witam, Po raz kolejny zwracam sie o pomoc w związku z kolanami (sytuacja opisana wyżej). Przez ostani czas chodziłem do pewnego lekarza który stwierdził iż to nie jest pękniecie rzepki ale przesuniecie rzepki, zarówno w prawym i w lewym kolanie, rzepki sa przesuniete do góry oraz sa za bardzo wysunięte do przodu. Dodatkowo jest jakas narośl pod wiązadłami w miejscu łaczenia sie wiazadeł z rzepką. Zostałem wysłany na krioterapie oraz magnetoterapie, po pierwszej serii owszem chwilowo pomogło lepiej sie czułem kolana były mocniejesize, ale z czasem ból powrócił, wiec znowy zostałem wysłany na rehabilitację. W związku z tym ze na te zabiegi trzeba czekac około 3 miesiecy (nie stać mnie na leczenie prywatne) uzałem ze to nie ma sensu bo takie leczenie jest nieefektywne. Czy zna kogos moze lekarza na terenie opolszczyzny któy byłby w stanie mi pomóć??? Posiadam zdijęcia z USG obu kolan, mogę zeskanowac i wysłac wrazie potrzeby. Jeszcze raz porsze o rade i pomoc. Pozdrawiam!
polecam klinikę w bieruniu ale tak wogóle to może warto odwiedzić dobrego rehabilitanta bo co jak co ale lekarze to mało wiedzą o rehabilitacji i jeżeli rzepka jest przesunięta to sama fizykoterapia ( czyli krio i magnetoterapia) nie pomoże, trzeba zrobić mobilizacje rzepki i po kłopocie najlepiej wybierz się do specjalisty od terapii manualnej ( rehabilitant specjalizujacy się w tej dziedzinie)
Niestety w okolicy nie ma miejsca gdzie mógłbym odbyc taka rehabilitację. Cięzko mi było dostać sie na krioterapie. W dotatku krioterapie i magnetoterapie miałem w innych placówkach i nie były ze soba skoordynowane, dlatego napisałem ze takie lecznie nie ma sensu bo raz ze trezba dułogo czekać to jeszcze poszczególne rodzaje rehabilitacji odbywają sie w różnym przedziale czasowym...
jeżeli jesteś ze śląskiej kasy chorych to najprawdopodobniej przyjmują,
a co do terapii manualnej to takie zabiegi tylko prywatnie napisz z jakiego miasta jesteś to może uda mi się kogoś polecić bo naprawdę czasami wystarczą 2-3 spotkania i efekty super