Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam. Tydzien temu po dyskotece mialem nie mily incydent. Uderzylem jedna osoba z piesci, natychmiast poczulem straszny bol jak by mi reka dretwiała. Na nastepny dzien pojawila sie wielka opuchlizna i nie moglem poruszac malym palcem u dloni. Smarowalem to masciami. Cos tam pomoglo dam rady ruszac palcami, jednak ruchy jakie wykonuje malym palcem w prawej rece nie są pelne. Na dloni pojawilo mi sie cos na wzor spuchniecia, lecz jest to dosyc twarde tak jakby kosc mi sie przesunela. Wiele mialem takich incydentow z bolem i nic sie nie dzialo wiec to zbagatelizowalem. Moge sciskac piesc, lecz wtedy gdy dociskam maly palec to srodka pojawia sie bol jednej strony dloni. Czy to zlamanie, pekniecie? Niewiem co mam z tym zrobic. Z gory dziekuje za rady.
Koniecznie należy wykonać zdjęcie rtg. Przedstawione objawy wskazują na złamanie. Unieruchomienie dłoni gipsem umożliwi jej zrośnięcie. Potem po zdjęciu gipsu dobrze jest wykonywać jej rehabilitację. Polecam ruchy okrężne - pod wodą. Można to będzie zrobić w gabinecie rehabilitacyjnym bądź w domu np w misce zapełnioną wodą lub w trakcie kąpieli. Przetestowałam to na sobie gdy 2 lata temu miałam złamania obu rąk. W czasie tej podwodnej rehabilitacji nie odczuwa się bólu.
Ja nie sadze zeby to bylo zlamanie, nie mogl bys poruszac palcami i bol bylby nie do zniesienia. Stawiala bym na stluczenie, ale wybrac sie do lekarza dla pewnosci nie zaszkodzi. To co masz na dloni to krwiak, podczas uderzenia popekaly Ci nacznia krwionosne. Pozdrawiam.