Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹EndokrynologEndokrynologia – dziedzina medycyny zajmująca się hormonami oraz narządami i gruczołami je wytwarzającymi, czyli tarczycą, przysadką mózgową, nadnerczami, podwzgórzem, gonadami (jądra i jajniki). W szczególności zajmuje się leczeniem zaburzeń procesu wzrostu i dojrzewania, chorób tarczycy (niedoczynność i nadczynność), chorób nadnerczy (Addisona), chorób o podłożu autoimmunoligicznych jak Hasimoto i Graves-Besadov oraz chromosomopatie np. Zespół Klinefeltera i Zespół Turnera.
Regulamin działu
W tym dziale pomoc i porady znajdą osoby będące pacjentami poradni endokrynologicznej. Zachęcamy do jego odwiedzania wszystkich tych, którzy zetknęli się z zaburzeniami układu hormonalnego. Jak łagodzić uciążliwe objawy niedoczynności lub też nadczynności gruczołów wydzielania wewnętrznego? Jakie skutki dla naszego organizmu mogą wywołać łagodne i złośliwe guzy wydzielania wewnętrznego? Jak je diagnozować, a jak leczyć? Zapytaj o to na forum. Być może toczące się dyskusje pomogą ci zrozumieć złożoność dolegliwości hormonalnych. Jak często należy wykonywać kontrolne badania poziomu hormonów we krwi (np. TSH)? Dowiedz się, kiedy stosowane jest badanie USG, a kiedy wykryte guzki tarczycy powinny zostać poddane biopsji. Na forum możesz aktywnie uczestniczyć w dyskusjach na temat zaburzeń wzrostu oraz dojrzewania. Niezwykle cenne mogą być dla Ciebie wskazówki odnośnie chorób o podłożu autoimmunologicznym. Doświadczenie innych użytkowników forum pomoże Ci pogłębić posiadaną wiedzę na te i inne tematy związane z endokrynologią.
Hej!wyszlam dzis z kliniki i okazalo sie,ze mam podwyższoną prolaktynę (ale nie tak bardzo).Lekarka przepisała mi Parlodel,czy ktos przyjmował ten lek i może cokolwiek o nim napisać???Chodzi mi głównie o samopoczucie itp.
Kwestia reakcji na lek jest stricte indywidualna,więc jesli ktoś czuł się po nim źle nie oznacza że Twoja sytuacja będzie podobna.Lek przepisany Ci przez lekarza jest preparatem lepszym [nowsza generacja]niż taki np Bromergon. Czy spr ci tarczycę ?Ona jeśli xle pracuje może podbijac prolaktynę .Powinnas spr sobie TSH i ft 4 jesli TSH będzie wyższe niż 3 powinnaś mieć dalszą diagnostyke w kierunku choroby tarczycy :!:
Tak,miałam zrobione kompleksowe badania i mam podwyższoną prolaktyne,reszta wyników jest prawidłowa,czekam jeszcze tylko na wyniki moczu. A czy wiesz moze jak dlugo powinno trwac leczenie w moim przypadku i czy jesli sie powiedzie to w przyszlosci bede miala szanse na dzidziusia?
Nie ma okreslonego ,czasu trwania leczenia,trzeba regularnie spr sytuację.Na dziecko szanse sa jesli prl spadnie bo on może utrudniać zajście w ciąże.Proponuję takie infio uzyskiwac od lekarza.Po prostu dokładnie wypytac a tarczycę monitorować .TSH nie powinno być większe niż 3.Jeśli prl nie będzie spadał albo leczenie będzie długotrwałe trzeba pogadać z lekarzem czy to nie mikrogruczolak przysadki .Powinnaś miec tez badania w kierunku PCO czy wyeliminowano zespół policystycznych jajników?Endometriozę etc?
Miałam przeswietlenie przysadki i jest bez zmian,do kliniki trafilam z podejrzeniem PCO,ale poki co sie nie potwierdziło.I przy wypisie powiedziala mi moja pani prof.ze zadnej choroby nie wykryto,tylko mam podwyzszony poziom prolaktyny(niedużo).z tego co wyczytałam to prolaktyna jest "hormonem stresu" i wlasnie on moze powodowac jej podwyzszenie.Mi zaczely sie problemy z miesiaczka po wakacjach a przed i w trakcie wakacji byłam w dużym stresie zwiazanym z "życiem" i ogólnie jestem osobą dosć emocjonalną,więc myślę,że to jest właśnie czynnik moich dolegliwości.
Hormonem stresu to jest KORTYZOL a nie prolaktyna.Także spokojnie.Dalsza diagnostyka w kierunku PCo wskazana typu:usg dopochwowe badania hormonów np LH/FSH estrogenów testosteronu etc[innych hormonów androgenowych]
[ Dodano: 2007-02-14, 22:13 ] Oczywiście prl tez jest h.stresu ale tu większa rolę odgrywa Kortyzol.Możesz jeśli pogadasz z lekarzem a wynik nie jest drastyczny powtórzyc badanie za np miesiąc ,to już kwestia obgadania tej kwestii z lekarzem prowadzącym.Być może skoro piszesz że niewiele prl jest podniesiona a TSH i badanie pod kątem gruczolaka przysadki jest ok może to kwestia stresu rzeczywiście i niepotrzebnie będziesz się szprycować lekami tak trywialnie rzecz ujmując. :-D Zawsze mozesz iśc na konsultację.A na przyszłośc trzeba pisac o całej diagnostyce oraz podawac normy laboratoryjne!!!PZDR
W ulotce nic nie jest napisane a do mojej pani doktor nie moge sie dodzwonić,więc wybacz,że zadaje takie pytania,ale w tym temacie jestem zielona :) dzieki za odpowiedzi!
witam ja tez mam pytanie odnosnie parlodelu.mianowicie chodzi o to ze od paru ładnych lat o 7 cieknie mi mleko z piersi.tez usłyszałam od pewnej pani endykronolog ze to czeste u osób nerwowych.zostawiłm to.1,5 roku temu urodziłam dziecko.bez zadnych problemów zaszłam w ciąze.karmiłam 3 m-ce i przestałam.wziełam 4 opakowania bromergonu i nic to nie dało.ciekło dalej.ginekolog powiedział po zrobieniu badan ze taka moja uroda.prolaktyna cały czas o tego czasu to 12ng/ml-wiec bardzo dobra.poszłam do innego ginekologa który powiedział ze tego nie mozna tak zostawic.zapisął mi parlodel.cena nie powiem :roll: ale kupiłam .jem juz tydzien czasu i chyba przechodzi ale boze jak ja sie zle czuje.koszmar.ja z łózka nie wsaje wogóle.natomiast bromergon łykałam jak witaminki ;-) .prosze mi odpowiedziec czy jest szansa to wyleczyc bo ja juz nie daje rady z tymi tabletkami.dostałam od razu 3razy dziennie.
Z tego co mi wiadomo,to parlodel jest lepszy mimo,że drogi.Ja dziś połknę trzecią tabletkę,to znaczy pół,bo ja mam bardzo małą dawkę (0,5 tabletki raz dziennie) i pani doktor powiedziala mi zebym brala najlepiej na wieczor przed spaniem,bo moge sie źle czuć,wiec tak robie i poki co nie narzekam.Może po prostu najgorsze przesypiam.Jestem tylko troszkę słabsza.A jakie Ty masz dolegliiwości po braniu??? Z drugiej strony,skoro lekarze mają świadomość jakie są skutki uboczne takich leków,to myślę,że powinni zaczynać od najmniejszych dawek,żeby organizm miał czas na przyzwyczajenie.
witaj ja mam wszystkie objawy co na ulotce piszą ledwo sie na nogach trzymam.a dostałam konską dawke od razu bo po tylu bromergonach nic mi nie przeszło wiec szkoda sie bawic w pojedyncze sztuki.ale teraz wiem ze lepiej by było bo ja te 2 tyg to mam z zyciorysu wyciete.nie wiem czy bede miała siłe wziąsc 2 opakowanie.
kurcze,to współczuję,ale po takiej dawce to się nie dziwie....życzę coraz lepszego samopoczucia i mam jeszcze jedno pytanie.Czy zaczynając brać parlodel musiałaś wziąć pierwszą tabletkę w określonym dniu,czy wzięłaś po prostu wtedy kiedy kupiłaś??
wziełam pierwsza wtedy kiedy kupiłam.ja tez mam nadzije ze mi to przejdzie.a i tobie zycze szybkiego wyleczenia bez takich objawów jak ja mam pozdrawiiam