Witam jak w temacie mam problem z pamięcią.Znalazłem na forum już dużo tych tematów ale postanowiłem założyc jeszcze jeden.MAM 17 lat jest to okres szkoły licealnej w której już trzeba sie uczyc i zauważyłem u siebie ze strasznie cieżko mi sie uczy gdy sie ucze mosze miec minimum 3-4h jak nie wiecej chodz material jest mały na lekcjach staram sie słuchac gdyż wiekszosc zeczy mozna zapamietac z lekcji lecz nie u mnie slucham cale 45 min wychodze na przerwe i jzu nei pamietam :( gdy sie ucze ogarnia mnie agresja denewoje sie na to ze nie mogę zapamietac.Nie używałem zadnych używek gdyz trenuje akrobatykę sportową.Chcialbym chociaż przyblizyc sie w czym tkwi problem.Jeśli możecie pomóżcie.Dziękuje
Moja porada to udanie się do psychologa. Całkiem możliwe, że występuje u Ciebie dysleksja. Co prawda z reguły objawia się ona w problemach z nauką czytania i pisania, jednak w definiowaniu dysleksji podaje się również problemy z pamięcią i trudnością przyswajania materiału tak pisanego jak mówionego. To żaden wstyd zgłosić się z tym problemem do psychologa. Jest to częsta dolegliwość, z którą w Polsce niestety jeszcze stanowczo za mało zajmują się pedagodzy i psycholodzy szkolni. W USA praktycznie w każdej szkole jest klasa dla uczniów z różnymi formami dysleksji. Przy odpowiednio zmodyfikowanym programie nauczania i zajęć z psychologiem bez większych problemów można sobie dobrze radzić. Oczywiście dysleksja to tylko jedna z możliwości, ale zacząłbym od tego. Zrób to jak najszybciej, bo pozostawienie sprawy tak jak jest z czasem może wprowadzić cię w stan depresji, nabawienia się kompleksów, obniżenia samooceny - a na prawdę możesz tego uniknąć starając się już dzisiaj sprawę wyjaśnić. I pamiętaj, że dysleksja jest zaburzeniem genetycznym i w żadnym razie nie świadczy, że jesteś mniej wartościowym człowiekiem od innych. Nie chcę już tu się rozpisywać ale historia zna masę przypadków ludzi, którzy osiągnęli imponujące sukcesy mimo, iż w młodych latach borykali się z problemami, które opisujesz ( np. Einstein był "totalną nogą" z matmy itp. ). Zadziałaj jak najszybciej. Pozdrawiam