[ Dodano: 2007-05-18, 23:09 ]
Peter mam do Ciebie jeszcze inne pytanie- czy wiesz coś na temat przewlekłego zanikowego nieżytu błony śluzoweg gardła?
Ja szukałam dzisiaj w internecie czegoś czym mogłabym poprawić śluzówe mojego gardła i znalazłam coś takiego
Przewlekły zanikowy nieżyt błony śluzowej gardła jest stanem chorobowym, w którym różne czynniki chorobotwórcze często się na siebie nakładają. Bywa, że choroba nie zawsze jest prawidłowo rozpoznawana, a pacjent nie traktuje jej z należytą powagą. Bywa, że zgłasza różne subiektywne dolegliwości, często nie idące w parze ze zmianami stwierdzanymi podczas badania laryngologicznego.
Choroba charakteryzuje się występowaniem cienkiej błony śluzowej, która sprawia wrażenie, jakby była polakierowana. Może być ona różowa i delikatna bez wyraźnego przekrwienia lub też czerwona i zgrubiała. Powierzchnia tylnej ściany gardła jest najczęściej sucha. Pod cieniutką błoną śluzową widoczne są drobne grudki chłonne i drobne naczynka krwionośne. Wskutek zaniku i zmian włóknistych tej błony, nabłonka rzęskowego oraz gruczołów śluzowych wydzielina śluzowa jest skąpa. Gardło bywa pokryte twardą, podobną do kleju, żółtawoszarą lub żółtawobrązową wydzieliną. Może to powodować uczucie duszenia się w nocy i zaburzenia snu.
Charakterystyczna jest sezonowość nasilania się dolegliwości: jesień, zima i wczesna wiosna dają się najbardziej we znaki. Wiąże się to z przesuszeniem powietrza w ogrzewanych pomieszczeniach zamkniętych. Suchość, drapanie i pieczenie w gardle zmuszają chorego do częstego picia płynów. Uczucie zalegania ciała obcego bywa tak przykre, że pacjenci podejrzewają raka i stają się hipochondrykami
Kurcze no jakbym o sobie czytała- wszystko sie zgadza niestety. Problem w tym że nie znalazłam nic na temat leczenia tego świństwa. Jest tylko taka wzmianka że miejscowo dolegliwości łagodzi popijanie herbatek ziołowych, siemienia lnianego, stosowanie płynu Lugola. Podaje się również do picia jod oraz witaminę A + E.
W dodatku nic nie pisze o tym czy mozna to całkowicie wyleczyć :-?