Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Jestem w 7tc, wczoraj bylam na usg i widziałam zarodek i bijące serduszko. Lekarz stwierdził, że wszystko byłoby w porządku, gdyby nie spłaszczony pęcherzyk ciążowy. Nie powiedział jaka jest wielkość zarodka i pęcherzyka.Powiedział, że jak na ten etap ciąży towszysto ok, ale pęcherzyk powinien być okrągły, a jest owalny i to mu się nie podoba. Czy któraś z Was miała podobny przypadek?
Nie powinnas martwic sie ksztaltem pecherzyka, nie musi byc on idealnie okragly...wazniejsze jest bijace serduszko... Szkoda, ze lekarz nie podal Ci wymiarow zarodka... Moze powinnas udac sie do innego lekarza... Czasem opinie lekarzy sa rozne...
No właśnie szkoda, że nie podał mi tych wymiarów, nie pomyślałm o tym w tamtej chwili, bo sama bym się dopytała. Widziałm zarodek na mnitorze i wyglądał tak jak większość na usg w 7tyg i serduszko też fajnie biło, ale coż to tylo widziane gołym okiem. A na zdjęciu z usg nie ma podanych wymiarów. Oglądałm dziś w necie usg z 7tyg i na połowie z nich kształt jaj był taki jak u mnie. Nie wiem czy mogło to mieć jakiś wpływ, ale jak wysiadałam z samochodu przed badaniem usg to jakoś dziwnie się przychyliłam nawet nie pamiętam po co i wtedy poczułam jak zabolał mnie brzuch aż mi się słabo zrobiło. Czy to jest możliwe, żeby ono wtedy zmieniło swój kształt, pod wpływem uciśnięcia?