Witam!
Mam pytanie dotyczące możliwej (lub nie) operacji stawu biodrowego. Bardzo zależy mi na odpowiedzi.
Otóż mój dziadek ma usztywniony staw biodrowy, nieoperowany, po urazie - i chodzi tak już z pół wieku, a ostatnio się pogorszyło. Ostatnio przy okazji innych zabiegów przeprowadzono prześwietlenie stawu, sprawdzono odruchy i lekarz ortopeda stwierdził, że to trzeba zoperować, a następnie skierował go do przychodni na odpowiednie badania.
W przychodni mają całkiem inne zdanie. Lekarz obejrzał pobieżnie staw i uważa, że nie ma co robić operacji, ponieważ odpowiednie mięśnie zanikły, scięgnia przekształciły (powtarzam z drugiej ręki, więc mogę mówić niefachowo). Ale dla spokoju wysyła dziadka na konsultacje do profesora.
Dziadek chciałby wiedzieć, jakie można wykonać badania, które to sprawdzają - tak na wypadek gdyby chcieli mu wmawiać, że operacja jest niepotrzebna tylko z racji wieku. Bardziej ufa pierwszemu lekarzowi, który praktykuje w szpitalu. Nie chciałby, żeby coś pominięto, bo sztywne biodro sprawia mu duży dyskomfort. Prócz zaniedbanego urazu (kiedyś nie przeprowadzono niezbędnych operacji), jest bardzo dobrego zdrowia.