Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Mam 16 lat. Ostatnio zacząłem chodzić na siłownie. Po kilku ostrych treningach (przesadziłem chyba) miałem normlanie zakwasy jak to można było przewidzieć ale ostatnio spuchły mi ręce od łokcia w dół. Na początku była to dość duża ale dziś jest już mniejsza. Ktoś mi powiedział, że może to być zapalenie stawu łokciowego ale jak można się domyśleć towarzyszył by opuchliźnie ból a ja go nie odczuwam. Jestem przekonany, że jeszcze maximum 2 dni i całkiem zejdzie ale chcę wiedzieć dlaczego tak sie stało i na czym polega ta opuchlizna? Coś się z mięśniami stało czy jak? Po prostu chcę wiedzieć czy mogę dalej ćwiczyć bez obaw jakiś większych komplikacji. Z góry dziękuje.