Witam, od jakis 2 miesięcy mam spuchnięte dziąsła z każdej strony, najbardziej na policzkach, takie bąble widać, z zewnątrz tego nie widać, zdaje mi się ze to wszystko zrobiło mi się przez dziurę w zębie dziura ma ok 25% powiedzchni zęba, ząb jest na dole i mnie ten ząb bardzo bolał, od jakiegos miesiąca nie boli wcale ale on zrobił się czarny + zeby kolo niego i zapisałem sie do dentysty, czekałem na wizyte u dentysty ponad 2 tygodnie jednak doczekałem się i poszlem no i ok 40min u niego byłem zdjecia żadnego nie robił a gabinet aparat miał
dał mi znieczulenie strzykawką ależ to bół!!! zaczął wiercic zęba później znów wiercił i cos popryskał i zalożył tak jakby plasteline białą na tą dziurę tak jakby bialy cement i mam sie zgłosic za ponad 2 tyg i jeszcze mają byc 3 wizyty oprócz tej zęba leczy kanałowo
przepisał mi dalacin C
1. mówił ze przez kilka godzin nie jesc nie pic a dzisiaj juz moge jesc, cały czas ten cement czuje w zębie moge jesc po stronie gdzie jest ten cement?
2. a co z myciem zębów wczoraj nie mylem wcale bo miałem całą lewą twarz zdrętwiałą jeszcze po ok 5h po wizycie a dzisiaj juz myć? nie wypadnie mi ten cement jak będę szczoteczką szczotkował?
3. ten antybiotyk to poco mi przepisał? i jak mam go przyjmować? co ile godzin? ile razy dziennie
4. ile Waszym zdaniem powinnno to kosztować? chcialem sobie porównać cenę, ile kosztuje leczenie kanałowe 1 zęba + plomba?
5. ogólnie to bardzo mnie bolało znieczulenie podane strzykawką i wiercenie jak mocno przyciskał i ogólnie to źle sie czulem po tym znieczuleniu twarz mi tam zdrętwiała ze to było dosyc nieprzyjemne i to bardzo, za kazdym razem daje znieczulenie przy leczeniu kanałowym? na następnych 3 wizytach także będzie?
7. po braniu antyb to ta opuchlizna powinna zejść po ilu dniach, chciałem spr to co lekarz mi mówił z Waszą opinią
8. czy moge chodzic ponad 2tyd z tym lekarstem? i co zrobi na 2 wiyzycie, na 3 i na 4 wizycie? tez będę musiał po tych wizytach czekac 2 tyg? rozjaśnicie mnie?