Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹UrologUrologia – dziedzina medycyny zajmująca się układem moczowo-płciowym w szczególności rozpoznawaniem i leczeniem wad rozwojowych, chorób gruczołu krokowego i prącia, Leczeniem stanów zapalnych dróg moczowych, a także chirurgicznym usuwaniu żylaków powrózka nasiennego, wodniaków oraz zaburzeń oddawania moczu.
Regulamin działu
Jeżeli jesteś pacjentem poradni urologicznej, z pewnością zainteresują Cię tematy podejmowane w tym dziale forum. Poznaj metody leczenia stanów zapalnych dróg moczowych oraz wszelkich zaburzeń pojawiających się przy oddawaniu moczu. W tym miejscu możesz przyłączyć się do dyskusji na temat wszystkich chorób układu moczowo-płciowego. Jeżeli masz jakieś pytania, szukasz sposobu leczenia, który rozwiązałby Twój problem zdrowotny, skorzystaj ze wskazówek osób doświadczonych w tym temacie. Dowiedz się jak diagnozowane są poszczególne dolegliwości, jak przebiega ich leczenie i czy możliwe jest całkowity powrót do zdrowia. Zastanawiasz się kiedy konieczna jest chirurgiczna interwencja? Jak wady rozwojowe mogą wpłynąć na układ moczowy? Poznaj zagadnienia związane z tym tematem. Za sprawą aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w dziale „Urolog” poznasz rozwiązania trapiących Cię wątpliwości a także dowiesz się, jak przygotować się do badania w poradni urologicznej. Wykorzystaj szansę jaką stwarza Ci możliwość konsultacji i rozmowy z innymi osobami, które odwiedzają to miejsce regularnie.
Mam pytanie odnośnie tej operacji.Może ktoś miał ją lub wie i móglby mi odpowiedzieć 1.Czy po tej operacji dostaje się cewnik 2.Ile leży się potem w szpitalu 3.Czy ta operacja jest łatwa
Zazwyczaj jest to znieczulenie miejscowe. Po zabiegu nalezy pracie układac do góry i po wizycie w toalecie przemywanie wywarem z rumianku. Wiadomo higiena by nie doszło do zakazenia rany. lekarz o wszystkim CIę poinformuje na pewno bez obaw.
Jak po każdym zabiegu chirurgicznym widać nacięcia,nie są wielkie.Stosuje się szwy rozpuszczalne,sam zabieg jest bardzo prosty i jeśli jest zachowana higiena,nie niesie za sobą powikłań.Seks można uprawiać po miesiącu.Wskazane po każdym siusianiu przez pierwszy tydzień przemywać rivanolem.(można stosować do okładów i przemywań jak wyżej rumianek)W aptece można kupić Azulan .
Jak to jest z tym znieczuleniem? Zasłaniają połowę mnie parawanem a po drugiej stronie operują Dość dawno miałem operacje na spodziectwo,lecz wtedy dostałem narkozę
Jak już powiedziałem jest,to zabieg bardzo prosty.Nie widzisz co się dzieje ale jeśli masz życzenie mogą Ci w czasie zabiegu postawić parawanik.Jest,to zupełnie inny typ zabiegu jak na spodziectwo,które jest dużo poważniejszym zabiegiem.Zabieg plastyki trwa do 15 minut może się odbyć w znieczuleniu miejscowym ale też i ogólnym.(zależy od pacjenta)