Witam nie wiedziałam gdzie z tym moge sie zwrucić więc zajrzałam tutaj.Chciałam prosić o rade co mam zrobić mój ojciec jest alkocholikiem robi awantury,krzyczy,trzaska różnymi przedmiotami nie da sie normalnie żyć ale nie pujdzie na odwyk.Moja mama wyjechała za granice do pracy bo ojciec wszystko przepija.Zresztą to nie chodzi tylko o alkochol.Siostra ma 18 lat w sierpniu czy może starać sie o prawa rodzicielskie na podstawie że tata jest alkocholikiem a nie chce sie leczyć??.I jeśli chce wyjechać do mamy za granice na stałe to co musze mieć?jakąś zgode czy coś od sądu?.Ponieważ mój tata nie puści mnie za granice do mamy nie podpisze żadnej zgody na przewóz a ja tu nie chce być.Bardzo prosze o rade.Za rade serdecznie dziekuje.
Nicole, ja sie na tym komletnie nie znam, ale wiem co pzrezywasz bo moj ojciec jest alkoholikiem a mam tez jest teraz zagranicą, tak na chłopski rozum to najlepiej zgłoś się do opieki w twoim miescie czy tam wsi nie wiem gdzie mieszkasz, powiedz jak jest, zeby ci ktoś wytłumaczył, bo ja naprawde niewiele wiem na ten temat:( pzrykro mi ze nie moge ci pomóc
Witaj Nicole.Trochę przeoczyłam Twój post, gdyż jest na depresjach, a chodzi o sprawy alkoholowe, czyli właściwsze byłoby forum "Uzależnienia", tez na Psychiatrii. Mogę tak na gorąco podpowiedzieć Ci , żebyś spróbowała zadzwonić do telefonu zaufania (z tego co wiem jest bezpłatny) , a numer powinien być nawet w internecie.Po drugie, przy Miejskich Ośrodkach Pomocy Społecznej, przy urzędach miasta działają specjalnie do takich spraw powołane osoby, które udzielą Ci pomocy prawnej i nie tylko. Twoja siostra powinna w tej sprawie zwrócić do nich z zapytaniem, co zrobić w tej sprawie.Mama i tato nie są pozbawieni władzy rodzicielskiej( tak przypuszczam), wiec siostra nie może występować o reprezentowanie Ciebie.Mam nadzieje, że nie jest za późno na odpowiedź w tej sprawie ( od kwietnia mineły dwa miesiące) i może ta sprawa już jest załatwiona.Jeśli nie, daj znać na mój wątek na uzależnieniach " Żeby nie pić , trzeba mieć".Pozdrawiam.
Witaj Nicole 123 wysłałam do Ciebie prywatna wiadomość ale nie wiem czy ją otrzymałaś, gdyż nie znam sie za dobrze na wysyłaniu wiadomości przez tamtą skrzynkę. Daj mi znać czy otrzymałaś ode mnie wiadomość (gdyz wysłałam do Ciebie aż 3) wolałabym porozumiewac się z Tobą przez forum ogólne, gdyż mam za dużo problemów z wysyłaniem na P.W. Pozdrawiam