anula29 napisał(a):witam wszystkich i proszę o poradę
ponad 3 lata temu wycięto mi migdały z powodu serii nawracających angin ropnych. Teoretycznie powinnam mieć spokój z gardłem i miałam ...do czasu. Pierwszy raz w marcu tr. dopadło mnie paskudne zapalenie gardła-antybiotyk załatwił sprawę. Na przełomie maja i czerwca historia się powtórzyła, dołączając jednak zapalenie ucha, antybiotyk (doxycyclinum) pomógł, ale już kilka dni po skończeniu kuracji ból gardła powrócił. Tym razem lekarz zapisał Isoprinosine, poprawa trwała 2 dni, do końca stosowania leku gardło bolało i boli nadal. Później był Bactrim, też nie pomógł. Do tego cały czas występuje kaszel - w nocy suchy, napadowy, rano jakby bardziej mokry, w dzień znów suchy napadowy; gdy gardło boli mocniej pojawia sie jakiś dziwny kaszel jakby własnie z gardła. Nie mam innych objawów chorobowych, czasami pobolewają uszy. Dziwne jest, że ból gardła zmienia położenie-jednego dnia boli prawa strona, następnego lewa, oczywiście może to tylko wrażenie. Na noc płuczę gardło rumiankiem, żeby w ogóle móc spać. Próbowałam zażywać Esberitox, ale miałam po nim nudności, więc odstawiłam po 2 dniach. Proszę o pomoc co robić, gdzie szukać przyczyn takiego stanu rzeczy, jak sobie pomóc zwalczyć ból i kaszel
Hmm. Niestety nie znam odpowiedzi na twoje wszystkie dolegliwości ale odnosnie zapalenia ucha środkowego mam sprawdzony sposób. Są to wspomagajace krople Cue dostępne bez recepty. Jeśli dalej występowałyby u Ciebie problemy z uchem to śmiało zastosuj te krople. Są niezłe. Mnie samemu pomogły a teraz używam je do codziennych pielęgnacji uszu. W sprawie gardziołka niestety nie pomogę.