Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
witam od paru dni co wieczór zaciska mi się gardło.Mam nerwice i lekarze mówią że to pewnie od nerwicy.Biorę leki uspokajające od paru dni a gula jak jest tak tkwi dalej.Odbija mi sie caly czas tym co zjem i kwasem żoładka i boli mnie w klatcie piersiowej.Juz samam nie wiem co mam myslec.Bylam u laryngologa i krtan ladna nie wiem co juz mam myslec?
Masz nadkwasotę i refluks.Wskazana wizyta u lekarza(bardziej u gastrologa jak ogólnego,chociaż też może leczyć)Z leków można zastosować Bioprazol Bio(Dawka początkowa 2 kapsułki dziennie raz na dobę. Jeśli objawy ustąpią należy zmniejszyć dawkę do (1 kapsułka) oraz w nagłych objawach zgagi Rennie(2 tabletki)Proszę unikać przez 2 tygodnie potraw smażonych,tłustych,kwaśnych,pikantnych oraz słodyczy.Dużo pić wody mineralnej nie gazowanej(odstawić używki)