Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
Moje objawy to: czasami ból oczu (lub oka), częste pulsacje mięśni (trwają chwilę, mięśnie skaczą np. powieki, policzki łydki, stopy itp. ) , Dośc duży problem z pamięcią (np. Nie pamiętam czy byłem w kościele w ostatnią niedzielę, co jadłem wczoraj na śniadanie) , mrowienie dwóch palców (serdeczny i mały) oraz części dłoni w obojgu rękach, problemy z koncentracją, otumanienie (Czasami jest lepiej czasami gorzej, po prostu czasami jak by nic do mnie nie docierało jak bym spał albo był bardzo nie wyspany, jak bym był poza swoim ciałem), sporadycznie uczucie osłabienia mięśni kończyn, lekkie zawroty głowy / utraty równowagi (rzadko), mam to już ok. 6 miesięcy . Nie wiem co mi jest proszę o pomoc ? Mam 14 lat. lekkie nadciśnienie i lekka nadwaga . Hipo0hondryk .
Czy odruchy neurologiczne(mam nadziej,ze badal Cie neurolog) sa ok? Czy wystepuje u Ciebie swiatlowstret i jakies inne problemy zwiazane z oczami oprocz bolu(jakies plywajace w polu widzenia klebuszki, niteczki , koleczka) ? Czy bola Cie stawy ? Zacznij od uzupleniania magnezu a jesli to nie pomoze to trzeba bedzie poszukac gdzie indziej...ostatnie pytanie jakie masz OB i CRP ? Pozdrawiam
Byłem u Laryngologa, Neurologa, Pediatry . Te objawy mam już ok. 6 miesięcy... 2 miesiące temu byłem u Neurologa odruch mam w porządku . Oczy mnie jedynie bolą czasami, lub jedno oko . Stawy mnie bolą... często mnie boli kark i ogólnie reszta stawów mnie boli. Nie robiłem OB i CRP. ok. 4 miesiące temu... Morfologia, Cukier, TSH, T3, T4, Mocz w porządku .
Zrobię, ale nie wiem czy coś wykażą. Raczej nie. Ja bym stawiał może na jakąś chorobę neurologiczną ? SM, Padaczka, Cukrzyca, ASL ? Nie wiem... dlatego proszę was o radę. Jestem poddenerwowany . I wgl. Na jakieś MRI lub TK głowy w moim mieście się czeka ok. roku... ;/
SM, no coz dluga droga diagnostyki i nie zawsze MRI wniesie cos do sprawy, zanikowe boczne dosyc szybko postepuje wiec jesli to ta choroba to szybko sie o niej dowiesz , padaczka no w tym temacie malo sie orientuje ale wydaje mi sie,ze twoje objawy raczej do niej nie pasuja. Dla pocieszenia powiem Ci,ze jednostek chorobowych ktore powoduje podobne objawy jest bardzo duzo, dajmy na to malforacja Arnolda Charliego, jamistosc rdzenia, itp itd. Jesli tylko nie odczuwasz duzego bolu nie przejmuj sie i zrob podstawowe badania(OB, CRP jesli wysokie to moze ANA). Pozdrawiam K p.s. a zapomnialem zapytac jak defekacja ? Masz biegunki ?
Poczytałem o tym zespolę... i w sumię przyczyny mogą być różne tego... zaczynając od Stwardnienia Bocznego Zanikowego kończąc na zmęczeniu i niedoborze megnazeu, więc nie wiem co mam sądzić.
Podejrzenia SLA ma coraz wiecej mlodych ludzi. Niemal w 100% okazują się bezpodstawne. Uwierz ze SLA to nie tylko drzenia mięśni, ale przede wszystkim ich zaniki ( nie mylic z wyszczupleniem np. po schudnieciu ;) i problemy ruchowe. Tak czy inaczej wybij sobie z glowy tę chorobę. Mrowienie dwoch ostatnich palcow moze sie wiązac w podraznieniem nerwu lokciowego np. wskutek opierania na lokciu. Objaw ten nie występuje w SLA, podobnie jak problemy z pamięcią czy zaburzenia rownowagi ( ktore są najprawdopodobniej wytworem Twojej wyobraźni...). Wszystko to o czym piszesz mowiac nieladnie "nie trzyma sie kupy" i wskazuje zdecydowanie na zaburzenia nerwicowe, a nie żadną poważną chorobę neurologiczną. Takie drzenia mieśni występuja u wielu ludzi, tylko wielu z nich nie zwraca na nie uwagi i nie snuje hipochondrycznych teorii...
SLA w ogole nie powoduje zaburzen czucia, tj mrowien i dretwień. Jest to choroba neuronu ruchowego, dotyczy funkcji ruchowych. Takie objawy ( mrowienia rąk) mogą miec szereg przyczyn, np. od kręgoslupa szyjnego, a takze ( często u mlodych ludzi) od nerwicy. Poza tym moga byc spowodowane niedoborami witamin z grupy B, magnezu, wapnia itd. Generalnie nie ma sie czym przejmowac, mozesz sobie kupic witaminy B complex i zażywac.
Coraz bardziej myślę o tym, że mam Stwardnienie. ; ( Nagle uszkodziły mi się nerwy w nadgarstku, łokciu i kostce. Jak zegnę mocno to albo czuje mrowienie albo skurcz. Jestem załamany.