dzien dobry!
korzystalam z Panstwa porady bardzo trafnej odnosnieinnych wynikow,wiec ponownei prosze o rade.
od roku dretwieje mi dlonie po nocy,dlugo szukano i wykluczano-reumatoidalne zapalenie stawow,ciesn nadgarstkowa i teraz wyniki rezonansu pokazuja ze cos nie tak.
Zalecono kinezyterapie-ale po 6 zabiegach jest pogorszenie,wiec przerwalam,neurolog w moim miescie rzekl,ze mam sie godzic z objawami i tylko modlic by nie bylo gorzej i zapisal leki przeciwbolowe....za te wizyte zaplacilam 60zl...
oto moje wyniki rezonansu
na poziomie C5-C6 widoczne obnizenie wysokosci tarcz miedzykregowych,na obu poziomach widoczna wypuklina tarczym/k,na poziomie C5-C6 tylno-prawoboczna,na C6-C7tylnolewoboczna
tylkna wypuklina tarczy/k widoczna takze na poziomie C3-C4
worek opnowy ucisniety na poziomie C3-C4,C45-C6,C6-C7 z redukcja przedniej rezerwy plynowej bez cech ucisku na rdzen kregowy
na opisywne wypukliny nakladaja sie zmiany wytworczo-zwyrodnieniowe na tylno-bocznych krawedziach tzonow kregow wpuklajace sie w obreb kanalu kregowego,w obreb otworow m/k
opisywane zmiany wytworczo-zwyrodnieniowe najbardziej nasilone sa na poziomie C3-C4 obustronne z przewaga strony lewej,C4-C5 po stronie lewej,C5-C6 obustronnie,C6-C7 po klewej stronie;widoczny ucisk na worek oponowy z redukcja przednio-bocznych rezerw plynowych,zwezeniem otworow m/k,na poziomie C5-C6 i C6-C7 najprawdopodobniej z modelowaniem korzeni nerwowych
nie uwidoczniono nieprawidlowych ognisk w obrebie odcinka szyjnego rdzenia kregowego
bardzo prosze o interpretacje i pokierowanie co mam dalej robic,czy rzeczywiscie godzic sie z objawami-mam 55 lat
pozdrawiam ewa