Witam. Nie zaskocze wszystkich pytaniem. Otoz mamy z moja dziewczyna po 18lat, zdecydowalismy na rozpoczecie naszego zycia intymnego, oczywiscie za kazdym razem sie zabezpieczalismy. Nasz pierwszy stosunek odbyl sie 1 stycznia tego roku zaraz po polnocy, zgodnie z regularnoscia nastepnego dnia mial sie rozpoczac Niej okres, do dnia dzisiejszego odbylismy jeszcze kilka stosunkow, za kazdym razem zabezpieczajac sie oczywiscie. Problem jest w tym ze dzisiaj jest 17, a okresu jak nie bylo tak nie ma. Ciagle probuje ja naklonic do wizyty u ginekologa, albo chociaz do przeprowadzenia testu ciazowego. Boi sie i woli poczekac, az okres przyjdzie a jak nie to bedzie miala pewnosc ze to ciaza. Do tej pory jej okresy byly zawsze regularne. Dodam tylko, ze 1 stycznia byl to jej pierwszy stosunek( stracila dziewictwo, nie wiem czy to ma jakies znaczenie,ale napisac nie zaszkodzi), od jakiegos czasu zyje w stresie spowodowanym sytuacja rodzinna, i kilka dni temu zachorowala ( lekarz stwierdzil angine ropna). Czy mogla miec na to wplyw chociazby duzo obnizka temp. na dworze? Boli ja brzuch, glowa, nie da rady mowic, piersi jej nie bola. I na koniec moje pytanie, jakie sa szanse, ze jest w ciazy i co moglbym zrobic zeby ja troche uspokoic?
Szans na ciąże raczej praktycznie nie ma, bo nie ma możliwości żeby dziewczyna zaszła w ciąże dzień przez miesiączką. Opóźniezie okresu spowodowane jest stresem i chorobą.
Skoro się zabezpieczyliście to wg mnie nie ma szans. I oczywiście- stres, choroba, antybiotyki.. wszystko to ma wpływ na to że miesiączka się opóźnia. Do tego pamiętaj, że pomimo tego ze Twoja dziewczyna ma 18 lat, to jest jeszcze bardzo młodziutka i jej miesiączka ma prawo być nieregularna, nawet jeśli wcześniej była "jak w zegarku". Już o tym pisałam, ale powtórzę- mój ginekolog udzielił mi informacji takiej, że kobiety do pierwszego porodu mają prawo mieć nieregularne cykle. Nie rozmawiajcie o tym z dziewczyną- a zaoszczędzicie sobie dodatkowego stresu:-)
paja napisał(a):Szans na ciąże raczej praktycznie nie ma, bo nie ma możliwości żeby dziewczyna zaszła w ciąże dzień przez miesiączką. Opóźniezie okresu spowodowane jest stresem i chorobą.
Tak to prawda. Nie można zajśc w ciążę przed miesiączką. Jednak skoro miesiączka nie nastąpiła to nie był to dzień przed miesiączka. Co za tym idzie ( a skoro do tej pory nie ma okresu) to nawet nie wiadomo czy był to dzień płodny czy nie.
Tak jak napisali przedpisacze miesiączka może się opoznić z powodu stresu, b.emocjonalnych przezyć (np. pierwszy raz) choroby etc. W tym wieku (dziewczyna) jest możliwa nieregularnośc cykli. Nawet jakby to miało stac się pierwszy raz.
Proponuję namówić dziewczynę na test ponieważ wynik będzie prawdopodobnie miarodajny. A ten z kolei Ją uspokoi. Mozesz swą prosbę argumentować np. faktem jakoby rzekoma ciąża mogłaby stac się zagrożoną podczas choroby i przyjmowania antybiotyku.
Współżyliście z prezerwatywą więc szansa na ciąże jest równa skuteczności kondoma. A jaki wskaźnik skuteczności ma prezewatywa przy DOKŁADNYM jej stosowaniu - wiadomo. Ludzie na ogół nie zachodzą w ciążę jeśli z kondomem nic się nie dzieje, czyt. pekniecia, zsunięcia.
Jesli ta sytuacja tak bardzo Was stresuje to jeśli jest możliwość dziewczyna może uda się do gina (sama gdyż ukończyła 18 lat) o przepisanie recepty na tabletki anty.
lalcia ja się z tobą zgadzam....ja nigdy w życiu nie miałam regularnych cykli. a jak miałam naście lat to miałam okres co 2 miesiące albo pół roku wcale....