Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OnkologOnkologia – dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób nowotworowych. W zależności od rodzaju nowotworu, jego usytuowania, stopnia zaawansowania współczesna onkologia leczy za pomocą farmakologii, radioterapii i chirurgii onkologicznej.
Regulamin działu
Niniejszy dział forum skierowany jest do chorych, którzy leczą się w poradniach onkologicznych, a także ich rodzin. Mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką. Dzieląc się doświadczeniem z innymi, biorąc aktywny udział w toczących się dyskusjach, uzyskasz pomoc i wsparcie. Znajdziesz tu wskazówki dotyczące interpretacji wyników badań i diagnoz chorób nowotworowych. Możesz przyłączyć się do rozmowy na tematy związane z onkologią oraz leczeniem nowotworów. Czy istnieją skuteczne metody zapobiegania chorobom nowotworowym? Jak wygląda w tym przypadku profilaktyka? Skonsultuj się z użytkownikami forum, zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Jak przygotować się do chemioterapii, radioterapii oraz zabiegu onkologicznego? Czym te metody zwalczania komórek rakowych różnią się między sobą? Jakie są wskazania do ich stosowania? Jeżeli chciałbyś poznać odpowiedzi na te i inne pytania odwiedź dział „Onkolog” i skonsultuj się z osobami, które posiadają w tym zakresie niezbędną wiedzę.
Witam-usunieto mi polip hyperplastici z jedna cewką gruczołowa .W badaniu pokontrolnym w esicy widoczne prawidłowo zagojone miejsce po uprzednio wykonanej polipektomii,oznakowane w sposób typowy.Innych zmian w jelicie grubym nie stwierdzono.Usunięto mi przebarwienie skóry na barku konczyny górnej ,rozpoznanie C44.6.Miejsce po wycieciu jest zagojone.Wyniki badań krwi zdn.08.03.2010-Feredyna 154,4 ng/ml, AFP 1,3 IU/ml, CEA 1,9 ng/ml, PSA całkowite 0,62 ng/ml. Mam lat 65.Na skórze pojawiają sie małe o srednicy 3-5mm czerwone plamki .Po pewnym czasie częsciowo znikają lub powstaja czrne tz. pieprzyki.Pytanie jakie zapobiegawcze leczenie zastosowac. Pozdrawiam-Tadeusz.
Jedynym zalecanym leczeniem tego typu nowotworów skóry (non melanoma skin cancer) jest leczenie chirurgiczne. Nie istnieją specjalistyczne metody zapobiegania tego typu zmianom.