Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OnkologOnkologia – dziedzina medycyny zajmująca się profilaktyką, diagnostyką oraz leczeniem chorób nowotworowych. W zależności od rodzaju nowotworu, jego usytuowania, stopnia zaawansowania współczesna onkologia leczy za pomocą farmakologii, radioterapii i chirurgii onkologicznej.
Regulamin działu
Niniejszy dział forum skierowany jest do chorych, którzy leczą się w poradniach onkologicznych, a także ich rodzin. Mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane tą tematyką. Dzieląc się doświadczeniem z innymi, biorąc aktywny udział w toczących się dyskusjach, uzyskasz pomoc i wsparcie. Znajdziesz tu wskazówki dotyczące interpretacji wyników badań i diagnoz chorób nowotworowych. Możesz przyłączyć się do rozmowy na tematy związane z onkologią oraz leczeniem nowotworów. Czy istnieją skuteczne metody zapobiegania chorobom nowotworowym? Jak wygląda w tym przypadku profilaktyka? Skonsultuj się z użytkownikami forum, zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Jak przygotować się do chemioterapii, radioterapii oraz zabiegu onkologicznego? Czym te metody zwalczania komórek rakowych różnią się między sobą? Jakie są wskazania do ich stosowania? Jeżeli chciałbyś poznać odpowiedzi na te i inne pytania odwiedź dział „Onkolog” i skonsultuj się z osobami, które posiadają w tym zakresie niezbędną wiedzę.
Witam! Ponad cztery lata temu wykryto w mojej nerce guz Wilmsa a właściwie była to bardzo duża torbiel, podczas ostatniej operacji usunięto mi całą lewą nerke naszczęście był to dopiero początek rozwijającego się nowotworu. Po operacji zostałam poddana chemioterapii która trwała niecały rok. Pragnę dodać, że ta choroba dotknęła mnie w wieku 15-16 lat co jest rzadkością ponieważ guz Wilmsa pojawia się najczęściej u małych dzieci. Jestem juz 4 lata po leczeniu i jak narazie czuje się bardzo dobrze czasami jeszcze tylko jestem osłabiona. Bardzo chciałabym porozmawiać z osobami które również dotknęła ta okropna choroba.
raczej tak towarzysko chociaż chciałabym się dowiedzieć czy po tej chorobie-guzie Wilmsa często występują nawroty i czy chemioterapia ma jakieś skutki uboczne chodzi mi tutaj przede wszystkim o problemy z zajściem w ciąże czy nadmiernym owłosieniem?
Chciałabym porozmawiać z kimś na ten temat ponieważ od czasu kiedy zakończyłam leczenie zdarza mi się bardzo często wracać do tego co było, martwić się i mieć tzw doła:( sama nie wiem czego się boję ale nie mogę wymazać sobie z pamięci tamtej okropnej walki o życie.