Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DiabetologDiabetologia – dziedzina medycyny zajmująca się rozpoznawaniem, leczeniem i powikłaniami cukrzycy, a także dietą osób z tą chorobą. Rozróżniamy podstawowe rodzaje cukrzycy typu 1, 2, ciężarnych i wtórną.
Regulamin działu
Jeżeli ty lub ktoś z twoich bliskich choruje na cukrzycę, ten dział forum skierowany jest właśnie do Ciebie. Tutaj znajdziesz wiele cennych porad na temat sposobów diagnozowania i leczenia cukrzycy. Poznasz zagadnienia związane z ogólnie pojętą profilaktyką i samokontrolą swojego organizmu. Dowiesz się co jeść, jakich składników powinieneś się pozbyć ze swojego menu, a także które potrawy są wskazane dla diabetyków. Czym tak naprawdę jest zdrowe odżywianie w przypadku cukrzycy? Czym są „wymienniki”? Wymień swoje spostrzeżenia na temat indeksu glikemicznego oraz bezpiecznych dla twojego organizmu metod odchudzania. Jakie powikłania wiążą się z cukrzycą? W dziale „Diabetolog” zapytać możesz o sposób leczenia cukrzycy u dzieci lub tak zwanej cukrzycy ciążowej. Czym charakteryzują się poszczególne typy cukrzycy? Zainwestuj w swoje zdrowie, biorąc czynny udział w dyskusjach prowadzonych na forum. Ułatw swoje codzienne życie. Nie pozwól, by cukrzyca zaburzała twój sposób funkcjonowania.
Witam serdecznie.Mam 30 lat,w tym roku zauważyłam u mnie niski poziom glukozy we krwi.Zwykle przy kontrolnych badaniach na czczo jej poziom wynosi ok.64-68, a wieczorem po całym dniu jedzenia słodkiego itd.ok.75,max.120.Często miewam dziwne drżenie,drgawki całego ciała,przed którymi mam ból głowy,zawroty,oblewają mnie poty.Miałam kiedyś przez klika dni 4 razy dziennie mierzony poziom glukozy i największy poziom po całym dniu wynosił 120.Czy możliwe jest,żeby wieczorem przy poziomie 75 drgawki były spowodowane właśnie przez to?Biorę wtedy szybko coś słodkiego i wszystko odchodzi,drgawki mijają,Przy jakim poziomie glukozy drgawki mogą wystąpić,chyba że jest ich jakaś inna przyczyna.Pozdrawiam
Jestem pewien na 100% iż jest to Hipoglikemia. Jeśli będziesz mieć jakiś objaw typu osłabienie, zawroty głowy i drgawki, musisz napić się bardzo słodkiego soku (nie napoju chociaż też może być) najlepiej z dosypaniem zwykłego cukru. Możesz też kiedyś z powodu Hipoglikemii zemdleć i uważać, żeby sobie języka nie pogryźć. To taka odwrotna cukrzyca. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Dziękuję za odpowiedź.No właśnie takie objawy jak:ból głowy,zawroty,mdłości,osłabienie i przy tym drgawki zdarzają mi się coraz częściej i wtedy już wiem,że muszę zjeść coś słodkiego i wszystko przechodzi.Ale lekarze wykluczyli cukrzycę,ponieważ nie mam dużych skoków cukru,tylko ogólnie bardzo niski.Ostatnio miałam takie objawy i straszne drgawki późnym wieczorem po całym dniu jedzenia,poziom glukozy miałam 75,ale dr stwierdził,że niemożliwe są drgawki przy takim poziomie,tylko jakbym miała np.40-50.Że widocznie drgawki były spowodowane może przez jakieś nerwy,stresy itd.Czy to może być prawda?Dodatkowo mam podejrzenie nowotworu i czy to możliwe,żeby glukoza mi uciekała do komórek nowotworowych?
Podejrzenie nowotworu? A konkretnie, poinformowali jakiego nowotworu? Oby nie był to nowotwór. Dr stwierdził że są nie możliwe, a może masz słabszy organizm i są możliwe przy takim poziomie.
Chłoniak,mam problemy z węzłami chłonnymi.Organizm mam osłabiony mega,miałam dużo prześwietleń,tomografii i nawet moja normalna temperatura ciała to 35,5-35,6.ALe wyniki ogólne krwi mam w normie,np.OB=4.Czy to prawda,że glukoza może uciekać do komórek nowotworowych,dlatego mam jest niski poziom?
Przy chłoniaku temperatura jest raczej podwyższona. Czy glukoza "ucieka" do komórek nowotworowych? Raczej nie ucieka, ale kiedyś czytałem że komórki złośliwych nowotworów "żywią" się glukozą, poprzez fermentowanie jej w wyniku czego powstaje kwas mlekowy. Może lepiej udać się do onkologa... Ale miejmy nadzieję że to "tylko" Hipoglikemia. Życzę zdrowia i pozdrawiam.
Jestem pod opieką onkologa,mam od roku czasu problem powiększającymi się węzłami chłonnymi: szyjne, obojczykowe, pachowe, pachwinowe.Wszystkie choroby zakaźne miałam wykluczone i mimo kilkunastu powiększonych węzłów mój wynik OB nie przekraczał 10,ogólne wyniki krwi też w normie i lekarze sugerują się tym,że gdyby to był nowotwór to OB byłoby bardzo powiększone.I że nie trzeba dlatego wycinać węzła do badania.Problemy z obniżoną glukozą pojawiły się dopiero od tego roku i lekarz mi wpierał,że wieczorem przy glukozie 75 drgawki nie są od tego,tylko może jakieś nerwy,stresy itd.
Oj odwiedziłam chyba z 5-ciu:) Często było tak,że każdy mi mówił coś innego:) Albo że generalnie patrząc na mnie i badając mnie,a patrząc na moje wyniki badań,to jak 2 różne osoby:) Że muszę mieć i tak bardzo silny organizm i mój organizm może sam próbuje walczyć z chorobą,że mam silną psychikę,dlatego objawy są,a wyniki dobre
Hipoglikemia może być związana z nadmiernym wydzielaniem insuliny przez nowotwór komórek beta wysp trzustkowych Langerhansa (trzustka produkuje insulinę, która odpowiada za prawidłowy poziom cukru we krwi), a także z nadmiernym zużyciem glukozy przez nowotwory o dużej masie, tak więc odpowiedź na Twoje pytanie jest twierdząca. Jednak najczęstszym przypadkiem hipoglikemii jest hipoglikemia reaktywna. Przejawia się ona prawidłową glikemią na czczo i spadkiem glikemii po spożyciu posiłków węglowodanowych. Możliwe są też inne przyczyny związane m.in z uszkodzeniem wątroby, tarczycą, korą nadnerczy i.in. Tak więc jak widać możliwości jest sporo teraz pozostaje sprawę tylko prawidłowo zdiagnozować :-( .
Niedługo mam wizytę u diabetologa,więc zobaczymy,co mi powie.Jeśli chodzi o tarczycę,to jest wykluczona,ale jeśli chodzi o trzustkę,to jakoś 3 miesiące temu miałam przypisany lek Pangrol 10000 (pamiętam,że ten lek miał coś związane z trzustką),ponieważ miałam pewne problemy i dr stwierdził,że mój organizm ma problemy z trawieniem tłuszczy,ale już jest wszystko oki:) To było coś chwilowego.Nie wiem,czy się bać,czy nie:) ALe lekarze mi mówią,że nie można mieć OB=4 przy nowotworze,tylko znacznie większy wynik,więc może jednak nie nowotwór ( dotychczas podejrzenia chloniaka albo raka migdałków podniebiennych).Mam taką głęboką nadzieję:)
Byłam u diabetologa i robiłam krzywą cukrową,wynik: na czczo 64 mg/dl,po doustnej glukozie 75g po 2h-73 mg/dl.Dr podejrzewa hipoglikemię reaktywną,tzn.mam jechać do kliniki na jakiś test głodowy,sugeruje też gruczolaka trzustki na początek,powiedziała,że coś musi powodować ten spadek glukozy.A czy moje wartości w krzywej cukrowej są zaniżone?Od jakiej wartości zaczyna się norma?I powiedziała,że spadek glukozy można łączyć z nowotworem(jak w moim przypadku),ale to szukanie zostawimy na koniec.