Nieżyt nosa, powiększona małżowina dolna, co robić?
Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Witam, mam 15 lat i problem z nieżytem nosa. Strasznie boli mnie głowa, wstaję z rana zmęczony albo nie mogę spać, a trzeba się uczyć, chodzić do szkoły itd.... Byłem prywatnie u laryngologa z tytułem profesora, powiedział, że to przez przerośniętą małżowinę dolną nosa (prawa dziurka) i żeby pomóc potrzebny zabieg laserowy. Dostałem skierowanie do szpitala nfz, gdzie trafiłem na strasznego laryngologa. Dostałem skierowanie na testy alergiczne i wyszło, że jestem uczulony na roztocza. Laryngolog nfz w ogóle nie widzi problemu przerośniętej małżowiny, przerośnięta, ale dla niego jest ok(nie trzeba zabiegu tylko czekać). Dostałem leki sterydowe, a przyjmowałem już awamys nasonex i nic mi to nie pomaga, może minimalnie bo psykam tylko w prawą dziurkę, bo lewa jest cały czas drożna... Zostaje mi odczulanie i wizyta kontrolna u laryngologa za pół roku! Kiedy ja już z rok się z tym strasznie męczę, żyć nie można... Nawet jeśli od alergii zatyka mi się ten nos, piję leki antyhistaminowe i wcale mi nie pomagają. Pomóżcie, jest jakaś klinika, gdzie prywatnie dałoby się wyrównać te małżowiny? Najlepiej blisko woj podlaskiego. Co robić ? Pomocy !
Witaj. Moim zdaniem, skoro masz stwierdzony przerost małżowiny dolnej to niestety ale leki na alergię na niewiele się tu zdadzą. Proponuję Ci odwiedzić innego laryngologa, żeby potwierdził konieczność zabiegu. Wydaje mi się jednak, że skoro masz blokadę nosa i się z tym męczysz to szkoda czasu na długie terapie sterydami i innymi lekami odczulającymi (oczywiście możesz spróbować). co co metod zmniejszania małżowin laserem to poczytaj o metodzie celon i poszukaj w googlach klinik, które wykonują tego typu zabiegi w twojej okolicy. Napisz z jakiej miejscowości jesteś. pozdr. Dorota Przerost małżowin nosowych dotyczy głównie małżowin dolnych. Prowadzi on do upośledzenia drożności nosa. Zmniejszenia masy małżowiny można dokonać w różny sposób. Tylne końce najczęściej usuwa się operacyjnie. Pozostałe przerośnięte części małżowin najprościej obkurczyć za pomocą koagulacji podśluzówkowej metodą ablacji lub radioablacji. Obie metody nie uszkadzją powierzchni błony śluzowej.
Mieszkam 40 km od Białegostoku w województwie podlaskim, w jakich cenach wykonuje się takie zabiegi w prywatnych klinikach ? Bo z tym nfz to mam same złe przeżycia . :/
ceny zabiegu wahają się w granicach 1.000 - 1.500 zł. Ja robiłam zabieg w W-wie, ale możesz też poszukać w Białymstoku. Wiem ze tam jest Centrum Damiana. Poszukaj w necie tel. do nich.
Jestem alergikiem i też miałem przerośnięte małżowiny, przez co miałem utrudnione oddychanie przez nos. W dwa lata temu przeszedłem zabieg usuwania małżowin. Robiłem to w klinice Malia u doktor Małgorzaty Sznajder. Zabieg trwał 20 min, pani doktor, szybko wszystko załatwiła laserem. Po jakiś 3h godzinach mogłem już wyjść do domu. Przez około 2 tygodnie miałem zatkany nos i musiałem smarować maścią tranową, żeby rany szybciej się zagoiły. Zabieg jest kompletnie bezbolesny, potem też nic nie boli. Potem jeszcze tylko wizyta u Pani Doktor i wszystko jest super. Ten zabieg wcale nie jest straszny.